settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o obožavanju predaka?

Odgovor


Obožavanje predaka uključuje religijska vjerovanja i praksu koja se sastoji od molitve i žrtvovanja duhovima i umrlim rođacima. Pronalazimo ga u mnogim kulturama po cijelom svijetu. Molitve i žrtvovanja su uključeni jer se vjeruje da duhovi predaka žive i dalje u ovom svijetu i da su stoga u stanju da utiču na budućnost i sreću žive rodbine. Također se smatra da djeluju kao posrednici između živih i Stvoritelja.

Smrt nije jedini kriterij po kojem se predak slavi. Ta osoba je morala da ima moralan život i da se razlikuje od drugih kako bi zadobila taj status. Vjeruje se da preci utiču na živote kasnijih generacija time što su ih blagosiljali ili prokleli, u suštini, da djeluju kao bogovi. Tako da im se moli, prinose darovi i žrtve, kako bi se umirili i kako bi se zadobila njihova naklonost.

Dokazi o obožavanju predaka su nađeni na mjestima na Bliskom istoku u Jerihonu, koji datiraju iz 7. vijeka prije Krista. Također su se praktikovali u antičkoj Grčkoj i rimskoj kulturi. Obožavanje predaka je imalo najveći uticaj na kineske i afričke religije, a nalazimo ga i u japanskim i indijanskim, gdje je poznato kao poštovanje predaka.

Šta Biblija kaže o obožavanju predaka? Prvo, ona nam kaže da duhovi umrlih odlaze ili u nebo ili u pakao i da ne ostaju na ovom svijetu (Luka 16:20-31; 2. Korinćanima 5:6-10; Hebrejima 9:27; Otkrivenje 20:11-15). Vjerovanje da oni nastavljaju da borave na zemlji nakon smrti i utiču na živote drugih nije po Pismu.

Drugo, nigdje u Bibliji nam nije rečeno da se mrtvi ponašaju kao posrednici između Boga i čovjeka. Ali nam je rečeno da je Isusu Kristu data ta uloga. On je bio rođen, živio je bezgrešan život, razapet je za naše grijehe, pokopan u grob, Bog ga je uskrsnuo, vidjelo ga je mnoštvo svjedoka, uznio se na nebo i sada sjedi sa desne Očeve strane, odakle posreduje za one koji vjeruju u Njega (Djela 26:23; Rimljanima 1:2-5; Hebrejima 4:15; 1. Petrova 1:3-4). Postoji samo jedan posrednik između Boga i ljudi i to je Božiji Sin, Isus Krist (1. Timoteju 2:5-6; Hebrejima 8:6, 9:15, 12:24). Samo on može da ispuni tu ulogu.

Biblija nam u Izlasku 20:3-6 kaže da ne smijemo obožavati nijednog boga osim Gospoda Boga. Štaviše, pošto se za gatare i vračeve smatralo da mogu da kontaktiraju mrtve, Bog ih je također izričito zabranio (Izlazak 22:18; Levitski zakonik 19:32, 20:6, 27; Ponovljeni zakon 18:10-11; 1. Samuelova 28:3; Jeremija 27:9-10).

Sotona je uvijek pokušavao da zamijeni Boga i on koristi laži o obožavanju drugih bogova, čak i pokojnih predaka, kako bi pokušao da odvede ljude od istine o Božijem postojanju. Obožavanje predaka je pogrešno jer se suprostavlja Božijem specifičnom upozorenju protiv takvog obožavanja, i pokušava da zamijeni Isusa Krista kao božanskog Posrednika između Boga i čovječanstva.EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o obožavanju predaka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries