settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da obnovim svoj brak?

Odgovor


Kako potreba za obnovljenjem bračnog odnosa može da postoji iz različitih razloga, mi ćemo pogledati osnovne principe koje Biblija postavlja, u vezi sa odnosima uopšte, a zatim posebno vezano za brak.

Mjesto na kojem treba početi je odnos jedan na jedan između muškarca i žene i sa Gospodom Isusom Kristom. Kao nanovorođenim vjernicima, da bi bilo koji odnos bio uspješan, trebalo bi da bude direktno povezan sa kvalitetom našeg ličnog odnosa sa Gospodom Isusom Kristom. Kada nismo u zajedništvu sa Gospodom radi nekog grijeha ili mentalnih stavova koji su u suprotnosti sa božanskim gledištem, nalazimo da najprije nismo u najboljem stanju sa samima sobom, a onda se to prelijeva na naše odnose sa drugima. Stoga, obnovljenje našeg odnosa sa Gospodom prihvatanjem Njegovog gledišta i odmaranje u Njegovom oproštenju (1. Ivanova 1:9) je ono gdje treba da počnemo.

Sve ovo pretpostavlja da neko ima lični odnos sa Gospodom Isusom Kristom kroz nanovo rođenje. To znači biti ponovo rođen u novinu života prihvatanjem spasenja kroz dar vječnog života u Kristu. Ako taj korak nije učinjen, onda biblijski principi nisu prvo na čemu treba da se poradi, nego nečije vječno spasenje ili otkupljenje.

Za nanovorođenog vjernika, oproštenje je pozicija i privilegija koju ima u Kristu, a radi tog oproštenja nam je zapovijeđeno da opraštamo drugima. "A budite jedan drugome blagi, milosrdni, opraštajući jedan drugome kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!" (Efežanima 4:32). Ako smo vjernici, oprošteno nam je "u Kristu" i "u Kristu" također mi opraštamo drugima. Nijedan odnos ne može da se obnovi bez oproštenja. Ono je izbor koji pravimo na osnovu stvarnosti našeg sopstvenog stanja, u kojem nam je oprošteno.

Kad je bračni odnos u pitanju, Biblija nam daje jasan model koji je u suprotnosti sa svjetskim gledištem. Jednom kada se da i primi oproštenje, primjenjivanje Božijeg standarda će početi da dovodi dvije odvojene strane u jedinstvo koje daje čast Njemu. Ovo zahtijeva izbor oboje. Postoji jedna stara izreka: "Ne možeš iskoristiti ono što ne znaš". Stoga, kako bismo znali Božiji model za brak, moramo gledati u Božiju Riječ.

Bog je odredio prvi brak u Edenskom vrtu između Adama i Eve. Kada se pojavio grijeh, to savršeno jedinstvo je bilo uništeno. Zatim je rekao Evi da će Adam biti njena "glava", da vlada nad njom (Postanak 3:16 – Uporedi 1. Korinćanima 11:3; Efežanima 5:22; Titu 2:5; 1. Petrovu 3:5-6). Ovo "vladanje" je bilo odbačeno od strane savremenog liberalnog ženskog pokreta i donijelo je neopisivu nesreću onima koji vjeruju u "laž". Također postoji i ljudsko gledište da "smo svi jednaki". Na neki način, to je istina. Svi mi imamo jednak pristup spasenju u Kristu Isusu (Galaćanima 3:28). Ali reći da su svi na svijetu jednaki po mogućnostima, sposobnostima ili čak potencijalu je naivno. Bog je sa svrhom stavio žene pod autoritet njihovih muževa. Radi grijeha, to pravilo je i zloupotrebljeno i ismijano, a posljedica toga je dovela rastrojstvo u dom i porodicu. Međutim, Bog kaže da "muž treba voljeti svoju ženu, kao svoje vlastito tijelo" (Efežanima 5:28). Ustvari, mužu je i dan veći dio odgovornosti. Žena treba da sluša svog muža kao Gospoda; međutim, muževi treba da vole svoje žene "kao što je i Krist ljubio crkvu i sebe samoga predao za nju" (Efežanima 5:25-29).

Prva Korinćanima 7 uspostavlja neke principe i praktičan, ličan, Duhom vođen savjet u vezi sa brakom. Da ponovimo, ovo pretpostavlja da su u pitanju pojedinci koji su nanovorođeni vjernici. Ovaj odlomak govori o preljubu, bludu, tome da se ostane nevjenčan i čist ili – kako bi se izbjegle zamke strasti i bluda – da se stupi u brak.

Božiji model braka djeluje, ali zahtijeva predanje obje strane. Obično, ako je bračni odnos narušen, postoje stvari koje treba da se oproste i ostave iza sebe, kako bi se krenulo naprijed, a to, da ponovmo, zahtijeva odluku i predanje. Nespremnost da se oprosti znači da nema ni obnove. Najvažnije pitanje je odgovornost obje osobe pred Gospodom. Hodanje u oproštenju i zajedništvu bi bilo predivno mjesto da se započne ponovna izgradnja tog odnosa.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da obnovim svoj brak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries