settings icon
share icon
Pitanje

Šta su novo nebo i nova zemlja?

Odgovor


Mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o tome kakvo je zapravo nebo. Otkrivenje, poglavlja 21-22 nam daje detaljnu sliku novog neba i nove zemlje. Nakon događaja posljednjih vremena, sadašnje nebo i zemlja će biti uništeni i zamijenjeni novim nebom i novom zemljom. Vječno prebivalište vjernika će biti nova zemlja. Nova zemlja je to “nebo” na kome ćemo provesti vječnost. Nova zemlja je mjesto gdje će novi Jerusalim, nebeski grad, biti smješten. Nova zemlja je ta koja će imati biserna vrata i zlatne ulice.

Nebo – nova zemlja – je fizičko mjesto gdje ćemo mi prebivati u svojim proslavljenim fizičkim tijelima (1. Korinćanima 15:35-58). Koncept po kome je nebo u “oblacima” je nebiblijski. Koncept da ćemo mi biti “duhovi koji plutaju po nebu” je također nebiblijski. Nebo koje će vjernici iskusiti će biti nova i savršena planeta na kojoj ćemo prebivati. Nova zemlja će biti slobodna od grijeha, zla, bolesti, patnje i smrti. Vjerovatno će biti slična sadašnjoj zemlji, ili možda čak biti ponovo stvorena od naše sadašnje zemlje, ali bez prokletstva grijeha.

Šta će se desiti sa novim nebom? Potrebno je da se podsjetimo da se u staro vrijeme “nebo” odnosilo na nebesa i svemir, podjednako kao i na kraljevstvo u kome prebiva Bog. Tako da, kada Otkrivenje 21:1 govori o novom nebu, to vjerovatno ukazuje na to da će cijeli univerzum biti stvoren – nova zemlja, nova nebesa i novi svemir. Izgleda da će Božije "nebo" biti stvoreno ponovo također, da bi se svemu u univerzumu dao "novi početak", bilo fizički ili duhovni. Da li ćemo mi imati pristup novom nebu u vječnosti? Vjerovatno, ali moramo da sačekamo da bismo to otkrili. Neka svi mi dozvolimo Božijoj Riječi da oblikuje naše razumijevanje neba.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su novo nebo i nova zemlja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries