settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je dugo trebalo Noi da sagradi barku? Koliko je dugo Noa bio u barci?

Odgovor


Koliko je dugo trebalo Noi da sagradi barku? Biblija ne govori određeno koliko je dugo trebalo Noi da sagradi barku. Kada se prvi put spominje u Postanku 5:32, on ima 500 godina. Kada uđe u barku, ima 600. Vrijeme koje je bilo potrebno da se ona sagradi zavisi od toga koliko je vremena prošlo između Postanka 5:32 i vremena kad je Bog zapovijedio Noi da je sagradi (Postanak 6:14-21). Najviše što mu je trebalo je bilo 100 godina.

Koliko je dugo Noa bio na barci? Noa je ušao u barku šestote godine svog života, 17. dana 2. mjeseca (Postanak 7:11-13). Izašao je iz nje 27. dana 2. mjeseca naredne godine (Postanak 8:14-15). Prema tome, ako uzmemo u obzir lunarni kalendar od 360 dana, Noa je bio u barci oko 370 dana.

Koliko je mnogo vrsta životinja Noa uzeo u barku? Na barku je uzeto po sedam parova od svake vrste čistih životinja i po dva para od svake vrste drugih (Postanak 6:19-20; 7:2-3). Pod "čistim," Biblija misli na životinje koje su bile "prihvatljive za žrtvu". Radi toga je uzeto po sedam parova istih – da bi neke od njih mogle da se žrtvuju nakon što je Potop bio gotov, a da se vrsta ne ugrozi.

Koliko je ljudi bilo na Noinoj barci? Prema Postanku 6-8, na barci su bili Noa, njegova žena, njegova tri sina (Šem, Ham i Jafet) i njihove žene. Stoga, na njoj je bilo osam ljudi.

Ko je bila Noina žena? Biblija nam nigdje ne daje ime ili identitet Noine žene. Postoji tradicija koja kaže da je ona bila Naama (Postanak 4:22). Iako je to moguće, to nije eksplicitno naučavanje Biblije.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koliko je dugo trebalo Noi da sagradi barku? Koliko je dugo Noa bio u barci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries