settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi otkriće Noine barke bilo važno?

Odgovor


Zadnjih godina postoje brojne tvrdnje o otrkićima Noine barke. Ona se kreću na različitim lokacijama,od planine Ararat u Turskoj, preko planinskog vijenca u Iranu, pa do potpuno drugačije lokacije na Araratu (uz turističko središte). Svrha ovog članka nije da procijenimo da li su tvrdnje o otkriću Noine barke opravdane. Umjesto toga, pitanje je, da je Noina barka pronađena, da li bi to bilo značajno? Da li bi njeno otkriće prouzrokovalo da se ljudi okrenu Bogu u vjeri?

Otkriće građevine koja liči na brod, na planinama Bliskog istoka, koja prema datiranju uglijkom potiče otprilike iz vremena koje se poklapa sa biblijskim izvještajem o Noinoj barci (2500.g.p.n.e.), sa dokazom postojanja životinja koje su se ukrcale na nju, bi svakako bilo ogroman dokazni materijal. Za one koji vjeruju u Boga i u Bibliju kao Njegovu nadahnutu Riječ, bilo bi to silno potvrđenje da je ona istinita i da se rana ljudska historija dogodila baš kao što je u njoj opisana. Provjereno otkriće Noine barke bi vjerovatno prouzrokovalo da mnogi skeptici, koji traže istinu i koji su otvorenog uma, bar preispitaju svoja uvjerenja. Međutim, za kritičare zatvorenog uma i otvrdnule ateiste, ono ne bi napravilo nikakvu razliku.

Rimljanima 1:19-20 izjavljuje: "Jer što se može doznati o Bogu, očito je u njima; jer im je Bog objavio. Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se je spoznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, te nemaju izgovora". Ako neko odbija jasan dokaz za postojanje Boga u univerzumu, nijedno otkriće povezano sa Biblijom ne bi promijenilo njegov/njen um. Slično tome, u Luki 16:31, Isus izjavljuje: "Ako ne slušaju Mojsija i proroka, neće vjerovati, da tko ustane i od mrtvih". Nijedno otkriće, nikakav argument i nikakvo čudo neće promijeniti um osobe koju je Sotona zaslijepio (2. Korinćanima 4:4) i koja, tvrdog srca i zatvorenog uma, odbija svjetlo Evanđelja.

Suprotno tome, da li bi bilo važno da Noina barka nikad nije otkrivena? Ne, ne bi, jer se kršćanska vjera ne zasniva na tome da svaki biblijski izvještaj mora da bude izričito/uvjerljivo dokazan. Ona se zasniva na vjeri. "Blagoslovljeni su, koji ne vidješe i vjerovaše!" (Ivan 20:29). Međutim, postoje dva osnovna objašnjenja zašto Noina barka možda nikada neće biti otkrivena. Prvo, drvo od kojeg je sagrađena bi nakon potopa bilo veoma korisno. Noi i njegovoj porodici bi ono trebalo da sagrade svoje domove. Moguće je da su oni, ili njihovi potomci, razmontirali barku i iskoristili to drvo u drugu svrhu. Drugo, čak i ako su je Noa i njegova porodica ostavili netaknutu, od tada je prošlo oko 4500 godina (ako se biblijski izvještaj bukvalno tumači). Drvena struktura, izložena toliko godina teškim klimatskim uslovima, bi u velikom dijelu satrulila.

Iako bi pronalazak Noine barke bilo ogromno i silno arheološko otkriće, to nikad ne bi trebalo da bude nešto u šta će kršćani da polažu svoju vjeru. Otkriće Noine barke, kovčega saveza, Edenskog vrta, ili bilo kojeg drugog predmeta koji se upotrebljavao u Bibliji, neće dokazati kršćansku vjeru i neće promijeniti um bilo koga koga Bog nije privukao (Ivan 6:44). "A vjera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvjedočenje o onom, što ne vidimo." (Hebrejima 11:1)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi otkriće Noine barke bilo važno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries