settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Noa smjestio sve životinje na arku?

Odgovor


Kako je Noa smjestio sve te životinje na arku? Da li je ona bila dovoljno velika da u nju stane "po dvoje od svega… od ptica prema njihovim vrstama, od životinja prema njihovim vrstama i od svih stvorova što po tlu puze prema njihovim vrstama" i po sedam od nekih vrsta? Šta je sa hranom? Trebalo je da bude dovoljno prostora da uskladišti dovoljno hrane da traje Noi i njegovoj porodici (8 njih ukupno), plus svim životinjama, najmanje godinu (vidi Postanak 6:19, 20; 7:2, 3) a možda i više, zavisno od toga koliko je trebalo da vegetacija ponovo uzraste. To je mnogo hrane! Šta je sa pijaćom vodom? Da li je realno vjerovati da je Noina barka bila dovoljno velika da primi sve te životinje i svu tu hranu i vodu za preko godinu dana?

Dimenzije arke, dane u Postanku su 300 lakata dužine, 50 lakata širine i 30 lakata visine (Postanak 6:15). Šta je lakat? To je drevna jedinica za mjeru, dužina podlaktice od lakta do najdužeg prsta (izraz "lakat" dolazi od latinske riječi "cubitum", što znači lakat). Hebrejska riječ za "lakat" je "ammah." Kako svačije ruke imaju drugačiju dužinu, ova jedinica možda nekome izgleda malo nepostojana, ali se stručnjaci uglavnom slažu da ona predstavlja oko 17 do 22 inča (43-56 centimetara). Za jedinica drevnih Egipćana se zna da je imala 21.888 inča. Dakle, ako izaračunamo,
300 x 22 inča = 6,600; 50 x 22 inča = 1,100; 30 x 22 inča = 660
6,600/12 = 550 stopa; 1100/12 = 91.7 stopa; 660/12 = 55 stopa.

Prema tome, arka je mogla biti 550 stopa duga, 91.7 stopa široka i 55 stopa visoka. Ovo nisu nerazumne dimenzije. Ali koliko je to prostora za skladištenje? Pa, 550 x 91.7 x 55 = 2,773,925 kubnih stopa (Ako uzmemo najmanju mjeru lakta, 17 inča, dobijemo 1,278,825 kubnih stopa). Naravno, nije sve to bio prazan prostor. Arka je imala tri nivoa (Postanak 6:16) i mnogo prostorija (Postanak 6:14), zidove koji su ga zauzimali. Ipak, izračunato je da nešto malo više od polovine (54.75%) od 2,773,925 kubnih stopa može da primi 125 000 životinja veličine ovce, ostavljajući preko 1,5 milion kubnih stopa slobodnog prostora (vidi http://www.icr.org/bible/bhta42.html).

John Woodmorappe, autor knjige: "Noah's Ark: A Feasibility Study" (Noina arka: Studija izvodljivosti) je procijenio da je samo oko 15% životinja na arci bilo veće od ovaca. Ova procjena ne uračunava mogućnost da je možda Bog doveo Noi mladunčad životinja, koja bi bila znatno manja od odraslih.

Koliko je bilo životinja na arci? Woodmorappe procjenjuje da ih je bilo oko 16 000 "vrsta". Šta je vrsta? Određivanje riječi "vrsta" se smatra mnogo širim od određivanja riječi "podvrsta". Čak i ako postoji preko 400 pasmina pasa koje pripadaju jednoj podvrsti (Canis familiaris), toliko mnogo podvrsta pripada istoj vrsti. Neki misle da određivanje riječi "rod" može biti donekle blisko biblijskoj "vrsti".

Štaviše, čak i ako pretpostavimo da je"vrsta" sinonim za "podvrstu", "ne postoji veoma mnogo podvrsta sisavaca, ptica, vodozemaca i gmizavaca. Vodeći sistematski biolog, Ernst Mayr, daje broj od 17 600. Puštajući po dvije od svake vrste u arku, plus po sedam nekih, takozvanih "čistih" vrsta životinja, plus razuman broj priraštaja poznatih izumrlih vrsta, očito je da u arci nije bilo više nego, recimo, 50 000 životinja" (Morris, 1987).

Neki procjenjuju da je u arci bilo oko 25 000 vrsta životinja. To je najviša procjena. Sa po dvoje od svake i po sedam od nekih, broj životinja bi premašio 50 000, iako ne previše, relativno govoreći. Ipak, bilo da je bilo 16 000 ili 25 000 vrsta, čak i sa po dvije od svake i po sedam od nekih, stručnjaci se slažu da je bilo dovoljno prostora za sve životinje u arci, plus hranu i vodu.

Šta je sa izmetom svih tih životinja? Kako je osam ljudi moglo da hrani sve te životinje i da se bavi tonama izmeta dnevno? Šta je sa životinjama koje su jele posebnu hranu? Kako je biljni svijet opstao? Šta sa insektima? Postoji hiljade drugih pitanja kao što su ova, koja mogu da se postave, a sva su razumna. U umovima mnogih, na njih se ne može odgovoriti. Ali sigurno nisu nova. Postavljaju se iznova i iznova kroz mnoge vijekove. I za svo to vrijeme su oni koji istražuju tražili odgovore. Sada postoje brojne, veoma naučno izvodljive studije, koje su Nou i njegovu arku podvrgle ispitivanju.

Sa preko 1 200 naučnih komentara akademskih studija, Woodmorappova knjiga je "savremena sistematska procjena navodnih poteškoća koje okružuju Noinu arku" (John Woodmorappe, "A Resource for Answering the Critics of Noah's Ark," Impact No. 273, Mart 1996. Institute for Creation Research, 30. januar 2005. http://www.icr.org/pubs/imp/imp-273.htm). Woodmorappe tvrdi da su, nakon godina sistematskog istraživanja svih pitanja koja su se podigla, "svi argumenti protiv arke... nedovoljni. Ustvari, velika većina njih, na prvu letimično vjerodostojna, se na kraju mogla lako poništiti".

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako je Noa smjestio sve životinje na arku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries