settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li različiti nivoi neba?

Odgovor


Najbliže što Pismo kaže o različitim nivoima neba je u 2. Korinćanima 12:2: “Znam čovjeka u Kristu koji je prije četrnaest godina – da li u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – bio uznesen u treće nebo”. Neki ovo tumače kao ukazivanje na to da postoji više nivoa neba, nivo za “superposvećene Kršćane” ili Kršćane koji su odstigli visok stepen duhovnosti, nivo za “obične” Kršćane i nivo za Kršćane koji nisu vjerno služili Bogu. Ovaj pogled nema osnove u Pismu.

Pavle ne kaže da postoje tri neba ili čak tri nivoa neba. U mnogim antičkim kulturama, ljudi su koristili izraz “nebo” da opišu tri različita područja – nebo, vasionu i duhovno nebo. Iako ti izrazi nisu specifično biblijski, poznati su kao zemaljsko nebo, zvjezdano nebo i nebesa. Pavle je rekao da ga je Bog prenio do “nebesa”, područja u kojem On boravi. Moguće je da koncept različitih nivoa neba dolazi iz Danteove “Božanske komedije”, u kojoj pisac opisuje i nebo i pakao u devet tazličitih nivoa. Međutim, “Božanska komedija” je fikcija. Ideja o različitim nivoima neba je strana Pismu.

Pismo zaista govori o razliitim nagradama u nebu. Vezano za ovo, Isus je rekao: “Evo, dolazim brzo, i moja plaća dolazi sa mnom da dadem svakome po njegovim djelima” (Otkrivenje 22:12). Rekao je da će, kad dođe, nagraditi ljude na osnovu onoga što su učinili. Ovo nam pokazuje da će doći vrijeme kad će vjernici primiti nagrade. U 2. Timoteju 4:7-8 čitamo Pavlove riječi, kako se približava kraj njegove službe: “Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube njegov dolazak”.

Samo ona djela koja će preživjeti Božiju pročišćujuću vatru imaju vječnu vrijednost i biće dostojna nagrade. O tim dragocjenim djelima se govori kao o “zlatu, srebru i dragom kamenju” (1. Korinćanima 3:12) i to su one stvari koje su građene na temelju vjere u Krista. Ona djela koja neće biti nagrađena su nazvana “drvetom, sijenom i slamom”; ovo nisu zla djela, nego plitke aktivnosti bez vječne vrijednosti. Nagrade će se dijeliti na “sudijskom Kristovom tronu”, mjestu gdje će se životi vjernika vrednovati u svrhu nagrada. “Sud” nad vjernicima se nikad ne odnosi na kaznu za grijeh. Isus Krist je kažnjen za naše grijehe kad je umro na križu i Bog za nas kaže: “Doista, bit ću milostiv njihovim nepravdama, i njihovih se grijeha neću više spominjati” (Hebrejima 8:12). Kakva uzvišena misao! Kršćanin nikad ne treba da se boji kazne, ali može da se raduje kruni nagrade koju može da položi pod noge Spasitelja. Da zaključimo, ne postoje različiti nivoi neba, ali postoje različiti nivoi nagrada u nebu. EnglishVrati se na bosansku stranu

Postoje li različiti nivoi neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries