settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pokret New Age?

Odgovor


Izraz “New Age” je nastao sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Promovisan je u tiražu časopisa “New age journal” i u knjizi Marka Satina, New Age Politics (Politika novog doba). Bestseler Marilyn Ferguson, Aquarian Conspiracy (Zavjera vodolije) je bio predstavljanje društvenog programa i filozofske vizije New Age-a. Ta knjiga je zadobila status nezvaničnog svetog spisa ovog pokreta. Kao što je i Russell Chandler, novinar Los Angeles Timesa, napisao u Understanding The New Age (Shvatanje novog doba): “Ako je Fergusonova napisala ‘Bibliju’ New age-a, onda je Shirley MacLaine njegova velika sveštenica”.

Kniga Shirley MacLaine, Out On a Limb (Na rubu), bilježi njeno nevoljno obraćenje na vjerovanje New age-a. Ova knjiga opisuje njena putovanja i proučavanja, što uključuje dimenzije nalik naučnoj fantastici, vantjelesna putovanja, kontakt sa vanzemaljskim bićima, “trans kanalisanje” (seanse) i obilazak s vodičem neviđenog svijeta. Njena druga knjiga, Dancing in the Light (Ples u svjetlu) govori o njenom posezanju u svijet joge, reinkarnacije, moći kristala, hinduističkih mantri i iskustava povratka u prošli život posredstvom akupunkture. Vodiči njenog duha su joj rekli da je svaka individua bog, a ona je prenosila “mudrost” da je osoba bez ograničenja, samo ako to shvati (Chandler, strana 6-2).

Dakle, New Age razmišljanje vuče korijene iz istočnjačkog misticizma, koji zaobilazi um. Postoji novi organ percepcije – treće oko – koji daje duhovno svjetlo. Treba doći do “psihičkog ja” vježbajući da se ignorišu poruke uma ili da se shvati da on ustvari postiže “kosmičku svijest”. Um sam može da stvori realnost.

Neil Anderson u svojoj knjizi, Walking through the Darkness (Hod kroz tamu) piše o ovom pokretu: “Na New Age pokret se ne gleda kao na religiju, nego kao na novi način razmišljanja i shvatanja realnosti. To je veoma privlačno prirodnom čovjeku koji se razočarao u organizovanu religiju i zapadnjački racionalizam. On želi duhovnu realnost, ali ne želi da odustane od materijalizma, da se pozabavi svojim moralnim problemima, ili da bude pod nečijim “autoritetom” (22. strana). Anderson nastavlja do sažimanja razmišljanja New Age-a (22.-24. strana) kao što slijedi:

(1) To je monizam. Vjerovanje da je sve jedno i da je jedno sve. Historija nije priča pada čovječanstva u grijeh i njegovog obnovljenja Božijom spasavajućom milošću. Umjesto toga, ona je pad čovječanstva u neznanje i postepeni uspon u prosvjetljenje.

(2) Sve je Bog. Ako je sve jedno, uključujući Boga, onda se mora zaključiti da je sve Bog. To je panteizam – drveće, puževi, knjige i ljudi su iste božanske srži. Lični Bog koji se otkrio u Bibliji i u Isusu Kristu je u potpunosti odbačen. Pošto Bog nije ličan, pristalica New Age-a ne mora da mu služi. Bog je “to”, a ne “On”.

(3) Postoji promjena u svijesti. Ako smo mi Bog, mi treba da znamo da smo Bog. Moramo postati kosmički svjesni, prosvijetljeni, ili usklađeni sa kosmičkom svjesnošću. Neki koji dosegnu ovaj status prosvjetljenja će tvrditi da su “nanovo rođeni” – što je krivotvorina biblijskog obraćenja. Suština nije u tome da li vjerujemo ili meditiramo, nego u koga vjerujemo i o čemu meditiramo. Krist je istinska, lična, objektivna stvarnost, a On kaže da je On put, istina i život, i da niko ne dolazi Ocu osim kroz Njega (Ivan 14:6).

(4) Naučava se kosmički evolucijski optimizam. Dolazi novo doba. Nastaće novi svjetski poredak, nova svjetska vlada. Mislioci New Age-a vjeruju da će na kraju doći do progresivnog ujedinjenja sveopšte svijesti svijeta. Ovo je, prema Bibliji, krivotvoreno kraljevstvo, vođeno od samog Sotone. Krist ima istinsko kraljevstvo i On će jednog dana vladati na zemlji, s mirom za sve koji ga prihvate kao Spasitelja i Kralja (Otkrivenje 5:13).

(5) Pristalice New Age-a stvaraju sopstvenu stvarnost. Oni vjeruju da mogu da stvore realnost onim što vjeruju i, mijenjanjem toga mogu da promijene i nju. Sva moralna ograničenja su izbrisana. Ne postoji apsolut jer ne postoji razlika između dobra i zla. Ništa nije stvarno dok neko ne kaže da jeste ili dok ne kaže da je to istina. Ako ograničeni čovjek može da stvori istinu, mi smo u očajnoj nevolji u našem društvu. Ako nema vječnih apsoluta od vječnog Boga, čovjek će na kraju uništiti sam sebe.

(6) Pristalice New Age-a stupaju u kontakt sa kraljevstvom tame. Nazivati medijuma “kanalom” a demona “duhovnim vodičem” ne mijenja stvarnost onoga što oni jesu. To je kraljevstvo tame kojem je Sotona glava. Oni koji su uključeni u ovu vrstu aktivnosti su u kontaktu sa svijetom koji je u potpunoj suprotnosti sa biblijskim Bogom koji nam se otkrio u Isusu Kristu, koji je pobijedio Sotonu (Matej 4:1-11; Kološanima 2:15; Hebrejima 2:14-18).

New Age pokret je lažna religija koja privlači osjećanja pojedinaca, navodeći ih dam isle da su Bog i da mogu da poboljšaju svoje živote svojom sopstvenom ličnošću. Stvarnost je to da se mi rađamo, rastemo, živimo neko vrijeme na planeti Zemlji i umiremo. Ljudska bića su ograničena. Mi nikad ne možemo biti Bog. Nama je potreban neko veći od nas, ko može da nam obezbijedi oproštenje i vječni život. Slava Gospodu za bogočovjeka Isusa Krista. Svojom smrću i uskrsnućem tijela, On nam je zadobio ono što nam je očajnički potrebno: Božije oproštenje, život sa svrhom i smislom na ovom svijetu i vječni život nakon groba. Nemojte propustiti to ko je Isus Krist i šta je učinio za vas. Čitajte 3. poglavlje Ivanovog Evanđelja. Tražite od Krista da bude vaš Spasitelj. Život će vam biti promijenjen i znaćete ko ste, zašto ste ovdje i gdje idete.EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je pokret New Age?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries