settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi kršćanin trebalo da se nosi sa neplodnošću?

Odgovor


Problem neplodnosti može biti jako težak, posebno za parove koji su čitav svoj život priželjkivali djecu. Oni se možda pitaju: “Zašto mi, Bože?” Bog sigurno želi da kršćani budu blagoslovljeni djecom koju će voljeti i o kojoj će se starati. Za parove koji su fizički zdravi, najbolnije je to što ne znaju da li je ta situacija trenutna ili dugoročna. Ako je trenutna, koliko dugo još treba da čekaju? Ako je dugoročna, kako da to znaju i koje korake da preduzmu?

Biblija opisuje problem privremene neplodnosti u nekoliko priča:

Bog je obećao Abrahamu i Sari da će imati dijete, ali ona nije rodila sina, Isaka, do svoje 90. Godine (Postanak 11:30).

Izak, Rebekin muž, se gorljivo molio i Bog je odgovorio time što su dobili Jakova i Ezava (Postanak 25:21).

Rahela se molila i na kraju joj je Bog otvorio matericu. Rodila je dva sina, Josipa i Benjamina (Postanak 30:1; 35:18).

Manoahova žena, koja je bila nerotkinja jedno vrijeme, je rodila Samsona (Suci 13:2).

Elizabeta je u svojim podomaklim godinama rodila Ivana Krstitelja, Kristovog prethodnika (Luka 1:7, 36).

Sarina, Rebekina i Rahelina (majke izraelske nacije) neplodnost je značajna po tome što je njihova konačna trudnoća bila znak milosti i naklonosti Božije. Kakogod, parovi koji ne mogu da imaju djecu ne treba da zaključuju da je Bog sakrio svoju milost i naklonost od njih, niti da su kažnjeni radi toga. Kršćanski parovi treba da se drže toga da su im grijesi oprošteni u Kristu i da to što ne mogu da imaju djece nije kazna od Boga.

Dakle, šta neplodni kršćanski par treba da radi? Dobro je tražiti savjet od ginekologa i drugih specijalista za plodnost. I muškarci i žene bi trebalo da žive zdravim životom kako bi se pripremili za trudnoću. Majke izraelske nacije su se žarko molile za začeće, tako da ustrajna molitva za dijete sigurno ne treba da se izostavi. Ipak, prije svega, treba da se molimo za Božiju volju u svojim životima. Ako je njegova volja za nas da dobijemo dijete prirodnim putem, dobićemo ga. Ako je njegova volja da ga usvojimo, da budemo staratelji ili da ostanemo bez djece, onda je to ono što treba da prihvatimo i čemu treba voljno i da radošću da se predamo. Znamo da Bog ima božanski plan za svakog od svojih voljenih. On je tvorac života. On dopušta začeće i on zadržava začeće. Bog je suveren i posjeduje svu mudrost i znanje (vidi Rimljane 11:33-36). “Svaki dobar dar i svaki savršen poklon odozgor je…” (Jakov 1:17). Znajući ove istine i prihvatajući ih, srca para koje ne može da ima djecu će biti utješena.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako bi kršćanin trebalo da se nosi sa neplodnošću?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries