settings icon
share icon
Pitanje

Koji je neoprostivi grijeh?

Odgovor


“Neoprostivi grijeh” ili “hula na Duha Svetog” se spominje u Marku 3:22-30 i Mateju 12:22-32. Pojam “hula” se može generalno definisati kao “prkosno nepoštovanje”. Ovaj termin bismo primijenili na grijehe kao što su proklinjanje Boga ili namjerno omalovažavanje stvari koje se odnose na Njega. To bi također bilo pripisivanje nečeg zlog Bogu ili poricanje nečeg dobrog što bi mu trebalo pripisati. Međutim, ovaj slučaj hule je poseban i u Mateju 12:31 se naziva “hula na Duha Svetog”. U ovom odlomku su farizeji, koji su prisustvovali nepobitnom dokazu da Isus čini čuda silom Duha Svetoga, tvrdili da je On opsjednut demonom Beelzebula (Matej 12:24). U Marku 3:30, On je veoma jasno kaže šta su oni učinili kada su “pohulili na Duha Svetoga”.

Dakle, hula mora da bude povezana sa optužbom Isusa Krista (dok je još bio na zemlji) da je opsjednut demonom. Postoje drugi načini da se pohuli na Duha Svetog (laganje Njemu, kao u slučaju Ananije i Safire u Djelima 5:1-10), ali optužba protiv Isusa je bila ta hula koja je neoprostiva. Ovaj specifični neoprostivi grijeh protiv Duha Svetoga se ne može danas ponoviti.

Jedini neoprostivi grijeh danas je konstantna nevjera. Ne postoji oproštenje za osobu koja umre u nevjeri. Ivan 3:16 nam kaže: “Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život”. Jedino stanje u kojem nekom ne može biti oprošteno je da nije među “svakim” ko vjeruje u Njega. Isus je rekao: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6). Odbiti jedini način spasenja znači osuditi sebe na vječnost u paklu, jer je odbiti jedini način oproštenja očito neoprostivo.

Mnogi ljudi se plaše das u učinili neki grijeh koji Bog ne može ili neće da oprosti i osjećaju da nema nade za njih, šta god da urade. Sotona ne bi ništa volio više nego da nas drži opterećenima u ovoj zabludi. Istina je to da ako se neko boji ovoga, potrebno je samo da dođe pred Boga, prizna taj grijeh, pokaje se i prihvati Božije obećanje oproštenja. “Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.” (1. Ivanova 1:9) Ovaj stih nas uvjerava da je Bog spreman da oprosti svaki grijeh – bez obzira koliko gnusan on bio – ako mu dođemo u pokajanju. Ako si pod teretom krivice danas, Bog čeka sa otvorenim naručjem u ljubavi i saosjećanju da mu dođeš. On nikada neće razočarati ili uskratiti oproštenje onima koji mu dolaze. EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je neoprostivi grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries