settings icon
share icon
Pitanje

Ja se nisam biblijski krstio. Da li treba da se ponovo krstim?

Odgovor


Biblija je veoma jasna u vezi krštenja. Postoje dvije tačke koje svi mi treba da shvatimo. (1) Krštenje dolazi nakon što je neko prihvatio Isusa Krista kao Spasitelja, povjerovao u Njega samog za spasenje. (2) Krštenje treba da bude uronjenje. Riječ krstiti bukvalno znači "uroniti/potopiti u vodu". Krštenje uronjenjem je jedini način krštenja koje adekvatno ilustruje ono što ono predstavlja – smrt vjernika, ukop sa Kristom i uskrsnuće u novinu života (Rimljanima 6:3-4).

Sa ove dvije ključne tačke u umu, pitamo se šta je sa onima koji su se krstili na nebiblijski način? Radi jasnoće, hajde da i njih podijelimo u dvije kategorije. Prva su oni koji su kršteni prije nego što su postali kršćani. Uobičajeni primjeri ovoga uključuju one koji su se krstili kao mali, i one koji su kršteni kasnije u životu, ali nisu zaista znali Isusa kao Spasitelja kada su to učinili. U ovim slučajevima, da, ovakva osoba definitivno treba ponovo da se krsti. Ponovo, Biblija otkriva da krštenje dolazi nakon spasenja. Simbolika ovog čina se gubi ako neko nije zaista iskusio spasenje vjerom u Isusa Krista.

Druga kategorija su oni koji su se krstili nakon što su povjerovali u Krista, ali ne uronjenjem. Ovo pitanje je malo teže za odgovoriti. Može se tvrditi da ta osoba nije zaista krštena. Ako je to učinjeno prskanjem ili izlijevanjem vode, to se ne uklapa u osnovnu definiciju krštenja ili "uranjanja". Međutim, Biblija nigdje ne navodi specifično slučaj nekoga ko se "krstio" a ne i uronio. Ovo pitanje, onda, treba da se riješi na individualnoj osnovi. Vjernik koji je nebiblijski kršten bi trebalo da traži mudrost od Gospoda (Jakov 1:5). Ako je njegova savjest nesigurna, bilo bi najbolje da se ponovo krsti biblijski, kako bi je umirio (Rimljanima 14:23).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ja se nisam biblijski krstio. Da li treba da se ponovo krstim?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries