settings icon
share icon
Pitanje

Koje su to nebeske krune koje vjernici mogu primiti u Raju?

Odgovor


Postoji pet nebeskih kruna pomenutih u Novom Zavjetu, kojima će vjernici biti nagrađeni. To su nepropadljiva kruna, kruna radosti, kruna pravednosti, kruna slave i kruna života. Grčka riječ kojom je prevedena kruna jeste stephanos (izvor za ime mučenika Stefana) i znači “značka kraljevstva, nagrada u javnim igrama i simbol je časti, uopšte”. Krune su bile korištene tokom drevnih grčkih igara; vijenac cvijeća ili vijenac od lišća bio bi položen na glavu pobjednika kao nagrada za pobjedu u atletskim takmičenjima. Ova atletska čast je korištena u Novom zavjetu figurativno, u vezi sa nebeskim nagradama, obećanim od Boga onima koji su vjerni. Prva Korinćanima 9:24-25 najbolje definiše kako su ove krune dodijeljene.

1) Nepropadljiva kruna – (1. Korinćanima 9:24-25) “Ne znate li u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu. Tako trčite da dobijete. Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv” Sve stvari na zemlji su subjekt propadanju i iščeznuću. Isus nas podstiče da ne skupljamo blago na zemlji, “gdje ga uništava mojac i rđa, gdje kradljivci obijaju i kradu!” (Matej 6:19). Ovo je analogno tome što Pavle kaže o atletskom vijencu od lišća koji će se vrlo brzo razlomiti i raspasti. Ali ne i nebeski; vjerna izdržjivost osvaja nebesku nagradu koja je “baština neraspadljiva i neokaljana i neuvela, sačuvana na nebesima za vas” (1. Petrova 1:3-5).

2) Kruna radosti – (1. Solunjanima 2:19) “Jer tko je naša nada, ili radost, ili kruna slave? Nijeste li vi pred Gospodinom našim Isusom Kristom o njegovu dolasku?” Apostol Pavle nam kaže u Filipljanima 4:4: “Radujte se svagda u Gospodinu”. Kao kršćani, imamo više u ovom životu radi čega da se radujemo, nego bilo ko drugi. Luka nam govori da čak i sada postoji radovanje u nebu (Luka 15:7). Kruna radosti će biti naša nagrada gdje će “Bog (otrti) svaku suzu... i smrti neće biti više, ni tuge, ni vike, ni boli neće biti više, jer prvo prođe” (Otkrivenje 21:4).

3) Kruna pravednosti – (2. Timoteju 4:8) “Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde, koji će mi dati Gospodin, u dan onaj, pravedni sudac; a ne samo meni,nego i svima, koji su ljubili Njegov dolazak.” Naslijedili smo ovu krunu kroz pravednost Kristovu; bez Njegove pravednosti, ona ne može da se stekne. Zato što je zadobijena u pravednosti a ne nabavljena silom i obmanom, kao što su zemaljske krune ponekad, već je to vječna kruna, obećana svima koji vole Gospoda i željno iščekuju Njegov povratak. Kroz podnošenje obeshrabrenja, progona, patnje, ili čak smrti, mi znamo zasigurno da je naša nagrada sa Kristom u vječnosti (Filipljanima 3:20). Ova kruna nije za one koji zavise o svojoj samopravednosti. Ovakav stanov samo gaji aroganciju i gordost, a ne žudnju za Gospodom.

4) Kruna slave – (1. Petrova 5:4) “I kad se javi Vrhovni pastir, primit ćete neuveli vijenac slave.” Riječ slava je jedna interesantna riječ, a odnosi se na suštinsku prirodu Boga i Njegovo djelovanje.To podrazumijeva Njegovo veličanstvo i Njegovu svjetlost. Sjetimo se Stefana koji, dok je bio kamenovan do smrti, je bio u stanju da pogleda u nebo i vidi Božiju slavu (Djela 7:55, 56). Ova riječ također znači da slavu i čast koju dajemo Bogu dajemo zbog Njega i toga ko je On (Izaija 42:8; 48:11; Galaćanima 1:5). Vjernici su iznimno blagoslovljeni time da stupe u kraljevstvo nebesko i prime krunu slave, da poprime sličnost sa samim Kristom. Kao što je Pavle rekao: “Smatram uistinu; sve patnje našega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama” (Rimljanima 8:18).

5) Kruna života – (Otkrivenje 2:10) “Ništa se ne boj, od muka koje te čekaju! Gle, đavao će neke od vas baciti u tamnicu,da se iskušate, i imat ćete nevolje deset dana. Budi vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac života.” Ova kruna je za sve vjernike ali je posebno draga onima koji podnose patnje, koji hrabro podnose progonstva za Isusa, čak do smrti. U Pismu je riječ život često korištena da pokaže odnos koji je ispravan sa Bogom. Isus je rekao: “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” (Ivan 10:10). Kao što su zrak, hrana i voda vitalni za fizički život, Isus je presudan za duhovni život. On je taj koji obezbjeđuje “živu vodu”. On je “hljeb života” (Ivan 4:10; 6:35). Naši zemaljski životi će se zavšiti. Ali mi imamo predivno obećanje za one koji dođu Bogu kroz Isusa: “A ovo je obećanje koje nam on obeća: život vječni” (1. Ivanova 2:25).

Jakov kaže da je ova kruna života za sve one koji vole Boga (Jakov 1:12). Pitanje, onda, je kako mi pokazujemo našu ljubav prema Njemu? Apostol Ivan je ovako odgovorio: “Jer je ovo ljubav Božja, da zapovijedi njegove držimo, i zapovijedi njegove nijesu teške” (1. Ivanova 5:3). Kao Njegova djeca moramo držati Njegove zapovijedi, vjerno mu se povinujući. Dakle, dok podnosimo neizbježna iskušenja, boli, tuge i nevolje – dokle god živimo – krećimo se prema naprijed, stalno “gledajući na utemeljitelja i usavršitelja vjere Isusa” (Hebrejima 12:2) i primimo krunu života koja čeka na nas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su to nebeske krune koje vjernici mogu primiti u Raju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries