settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači biti nanovorođeni Kršćanin?

Odgovor


Šta znači biti nanovorođeni Kršćanin? Primjeran odlomak iz Biblije koji daje odgovor na ovo pitanje je Ivan 3:1-21. Gospod Isus Krist razgovora sa Nikodemom, istaknutim Farisejem i članom Sanhedriona (Židovsko Veliko vijeće). Nikodem je došao Isusu noću. Imao je pitanje za njega.

Odgovori mu Isus “…Zaista, zaista, kažem ti, tko se odozgo ne rodi, taj ne može vidjeti kraljevstva Božjega.” Odvrati mu Nikodem, “Kako se može čovjek, kad je već star, roditi? Zar može po drugi put ući u utrobu majke I roditi se?” Odgovori mu Isus, “Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i Duha Svetoga, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko. Što je rođeno od tijela, tijelo je, što je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: treba da se odozgo rodite…” (Ivan 3:3-7).

Fraza ”nanovorođen” bukvalno znači “rođen odozgo.” Nikodem je imao stvarnu potrebu. Bila mu je potrebna promjena srca – duhovna transformacija. Novo rođenje, biti ponovo rođen, djelo je Božije, gdje je vječan život pružen osobi koja vjeruje (2.Korinćanima 5:17; Titu 3:5; 1.Petrova 1:3; 1.Ivanova 2:29; 3:9; 4:7; 5:1-4, 18). Ivan 1:12, 13 pokazuje da “nanovo rođen” također nosi ideju da neko “postaje dijete Božije” kroz vjeru u ime Isusa Krista.

Pitanje koje logično dolazi je, “Zašto neko treba da bude rođen ponovo?” Apostol Pavao u Efežanima 2:1 kaže, “(S Kristom oživi) i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha…” Rimljanima u Rimljanima 3:23, apostol je napisao, “jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave.” Tako, osoba treba da bude ponovo rođena kako bi imala oproštene grijehe i odnos sa Bogom.

Kako to može da se desi? Efežani 2:8,9 izjavljuju, “Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao.” Kad je neko “spašen”, on/ona je bio ponovo rođen, duhovno obnovljen I sad je dijete Božije tim pravom novog rođenja. Vjera u Isusa Krista, Jedinog koji je platio kaznu za grijeh kad je umro na križu, je ono što duhovno znači biti “nanovorođen”. “Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor…” (2.Korinćanima 5:17a).

Ako ti nisi nikad povjerovao u Isusa Krista kao svoga Spasitelja, da li bi uzeo u obzir podsticaj Duha Svetoga dok on govori tvom srcu? Treba da budeš nanovo rođen. Da li bi molio molitvu pokajanja i postao novo stvorenje u Kristu, danas? “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževljeve, nego – od Boga” (Ivan 1:12-13).

Ako želiš da primiš Isusa Krista kao svoga Spasitelja i budeš nanovorođen, evo jednostavne molitve. Zapamti, izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge, neće te spasiti. Samo vjera u Krista te može spasiti od grijeha. Ova molitva je jednostavan način da izraziš Bogu svoju vjeru u njega i zahvališ mu što je obezbijedio sve za tvoje spasenje. “Bože, znam da sam zgriješio protiv tebe i da zaslužujem kaznu. Ali, Isus Krist je na sebe uzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio, tako da mi kroz vjeru u njega može biti oprošteno. Okrećem se od svojih grijeha i stavljam svoju vjeru u tebe, za spasenje. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnog života! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači biti nanovorođeni Kršćanin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries