settings icon
share icon
Pitanje

Koji je ispravan način krštenja?

Odgovor


Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje se može pronaći u značenju riječi “krštenje”. Ona dolazi od grčke riječi koja znači “uroniti u vodu”. Stoga, krštenje prskanjem ili polivanjem je oksimoron, nešto što je kontradiktorno samom sebi. Krštenje prskanjem bi značilo “uranjanje nekoga u vodu prskanjem po njemu”. Krštenje, po svojoj sopstvenoj definiciji, mora biti čin uranjanja u vodu.

Krštenje ilustruje identifikovanje vjernika sa Kristovom smrću, ukopom i uskrsnućem. “Ili ne znate da smo svi mi koji smo kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni? S njim smo dakle ukopani krštenjem u smrt; kao što uskrsnu Krist od mrtvih Očevom slavom, da tako i mi hodimo u novom životu.” (Rimljani 6:3-4). Djelo uronjenja u vodu slikovito prikazuje umiranje i ukop sa Kristom. Djelo izranjanja ilustruje Kristovo uskrsnuće. Prema tome, krštenje uronjenjem je jedini metod krštenja koji prikazuje ukop sa Kristom i uskrsnuće s Njim. Krštenje prskanjem i/ili polivanjem je počelo da se praktikuje kao posljedica nebiblijskog krštenja djece.

Krštenje uranjanjem, osim što je najviše biblijski način identifikovanja sa Kristom, nije (kao što neki vjeruju) preduslov za spasenje. Prije je to čin poslušnosti, javna proklamacija vjere u Krista i identifikacije s Njim. Krštenje je slika toga da mi ostavljamo svoj stari život i postajemo nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17). Krštenje uranjanjem je jedini načni koji u potpunosti ilustruje ovu radikalnu promjenu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je ispravan način krštenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries