settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači izraz: “muž jedne žene” u 1. Timoteju 3:2? Može li razveden čovjek služiti kao pastor, vođa ili đakon?

Odgovor


Šta znači izraz: “muž jedne žene” u 1. Timoteju 3:2? Može li razveden čovjek služiti kao pastor, vođa ili đakon?

Odgovor: Postoji najmanje tri moguća tumačenja izraza “muž jedne žene” iz 1. Timoteja 3:2. 1) Može jednostavno da znači da poligamista ne može biti vođa, đakon ili pastor. To je najbukvalnije tumačenje ovog izraza, ali izgleda malo vjerovatno, jer je poligamija bila rijetkost u ono doba kad je Pavao to pisao. 2) Izraz također može da se prevede kao “muž koji je posvećen samo jednoj ženi”. Ovo ukazuje na to da prezbiter mora apsolutno da bude vjeran ženi koju je oženio. To tumačenje se više fokusira na moralnu čistotu, nego na bračni status. 3) Izraz može i da znači da, kako bi bio vođa/đakon/pastor, čovjek može da bude oženjen samo jedanput, osim u slučaju udovca koji se ponovo oženi.

Tumačenja 2) and 3) su danas najrasprostranjenija. Tumačenje 2) je vjerovatno najjače, prvenstveno radi toga što Pismo izgleda da odobrava razvod u pojedinim okolnostima (Matej 19:9; 1, Korinćanima 7:12-16). Važno je i da napravimo razliku između čovjeka koji se razveo i ponovo oženio prije nego što je postao Kršćanin, od onoga koji se razveo i ponovo oženio kao Kršćanin. Neko ko je kvalifikovan ne bi trebalo da bude isključen iz crkvenog vođstva radi djela koje je učinio prije nego što je upoznao Gospoda Isusa kao Spasitelja. Iako 1. Timoteju 3:2 neminovno ne isključuje razvedenog, ili čovjeka koji se ponovo oženio, iz službe vođe/đakona/pastora, postoje druge stvari koje treba da se uzmu u obzir.

Prva kvalifikacija za vođu/đakona/pastora je da bude “besprijekoran” (1. Timoteju 3:2). Ako razvod i/ili ponovna ženidba ima za rezultat loše svjedočanstvo muškarca u crkvi ili zajednici, njega prije isključuje to da nije “besprijekoran”, nego to da li je “muž jedne žene”. Vođa/đakon/pastor treba da bude osoba na koju crkva i zajednica mogu da gledaju kao na primjer kristolikosti i pobožnog vođstva. Ako će ga razvod i/ili ponovna ženidba odvlačiti od cilja, možda ne bi trebalo da služi na poziciji vođe/đakona/pastora. Važno je da zapamtimo da, iako neko ne može da bude vođa/đakon/pastor, ipak je još uvijek dragocjen član tijela Kristovog. Svaki Kršćanin ima duhovne darove (1. Korinćanima 12:4-7) i pozvan je da ih koristi za izgradnju ostalih vjernika (1. Korinćanima 12:7). Čovjek koji nema kvalifikacije da bude na poziciji vođe/đakona/pastora još uvijek može da poučava, propovijeda, služi, moli se, slavi i igra važnu ulogu u crkvi.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači izraz: “muž jedne žene” u 1. Timoteju 3:2? Može li razveden čovjek služiti kao pastor, vođa ili đakon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries