settings icon
share icon
Pitanje

Šta je molitvena krunica? Da li je uredu koristiti krunicu kad se molimo?

Odgovor


Molitvene krunice, koje se nazivaju i brojanice, se koriste u meditaciji i molitvi. Molitve se ponavljaju određeni broj puta, u skladu sa brojem perli. Brojanice ili molitvene krunice se tradicionalno povezuju sa katolicizmom, ali njihovo korištenje je šire rasprostranjeno, jer ih uključuju mnoge religijske tradicije.

Osnovna molitvena krunica je napravljena od 59 zrnaca koja su povezana u oblik koji izgleda kao ogrlica. Njihova namjena je da se izgovara molitva dok se drži za jedno od njih. 53 njih služe za izgovaranje "Zdravo Marija". Uz ostalih šest se izgovara "Oče naš". Ova zrnca pružaju fizički metod brojenja molitava dok se prsti pomjeraju duž krunice kako se iste deklamuju.

Historija molitvenih krunica u kršćanskim krugovima vodi nazad do krstaških ratova. Historičari smatraju da su krstaši usvojili ovu praksu od Arapa, koji su, zauzvrat, kopirali ovo pravilo iz Indije. Skorašnja arheološka otkrića otkrivaju das u drevni Efežani koristili ovakve brojanice u svom obožavanju Dijane, također znane kao Artemida, čiji je hram bio jedan od sedam svjetskih čuda (Djela 19:24-41).

Molitvena zrnca također koriste rimokatolici, da pomognu onome koji ih koristi da prati 180 molitvi koje sačinjavaju krunicu. Primjeri ovakve molitve su "Oče naš", "Zdravo Marija" i "Slava Ocu". Praksa brojanice se bazira na pretpostavki da ponavljanje ovih molitava iznova i iznova omogućava moliocu da osigura zaslugu ili naklonost kod Boga, kako bi izbjegao kaznu u vatre u čistilištu.

Upotreba molitvenih krunica nije biblijska. Sam Isus je ukorio religijske vođe svog vremena, za ponavljanje molitava iznova i iznova. Ustvari, rekao je svojim učenicima da ih ne oponašaju: "Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle, da će biti uslišeni za mnoge riječi svoje" (Mathej 6:7). Molitva ne treba da bude samo izrecitovana ili da se nerazumno ponavlja kao da je neka automatska formula. Mnogi koji danas koriste krunice tvrde da im brojanica pomaže da usmjere fokus sa sebe na Krista, ali ono što je upitno je djelotvornost ponavljanja iste fraze iznova i iznova u obliku mantre.

Molitva je nevjerovatna privilegija kršćanina, jer nas Stvoritelj univerzuma poziva da dođemo "smjelo" u Njegovu prisutnost (Hebrejima 4:16) i razgovaramo s Njim. Molitva je način na koji ga slavimo, obožavamo, dajemo mu hvalu, pokoravamo mu se i donosimo mu molbe za sebe i zastupamo za druge. Teško je vidjeti kako to intimno zajedništvo s Njim raste ponavljanjem jednostavnih molitava iznova i iznova putem molitvenih krunica.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je molitvena krunica? Da li je uredu koristiti krunicu kad se molimo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries