settings icon
share icon
Pitanje

Koje su različite vrste molitve?

Odgovor


Biblija otkriva mnogo vrsta molitve i koristi raznolikost riječi da opiše njihovu primjenu. Na primjer, 1. Timoteju 2:1 kaže: "Molim dakle prije svega, da se čine prošnje, molitve, zagovori, i zahvaljivanja za sve ljude". Ovdje su u jednom stihu spomenute sve četiri glavne grčke riječi koje se koriste za molitvu.

Glavne vrste molitve u Bibliji su sljedeće:

Molitva vjere: Jakov 5:15 kaže: "I molitva vjere spasit će bolesnika, i podignut će ga Gospodin". U ovom kontekstu, moli se u vjeri za nekoga ko je bolestan, tražeći od Boga da ga iscijeli. Kada se molimo, treba da vjerujemo u Božiju dobrotu i silu (Marko 9:23).

Molitva slaganja (također poznata i kao zajednička molitva): Nakon što je Isus uzdignut, učenici su "ustrajali jednodušno u molitvi" (Djela 1:14). Kasnije, nakon Pentekosta, rana crkva je "bila postojana" u molitvi (Djela 2:42). Njihov primjer nas ohrabruje da se molimo sa drugima.

Molitva zahtjeva (ili prošnje): Mi treba da izložimo svoje zahtjeve Bogu. Filipljanima 4:6 naučava: "Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše!" Dio zadobijanja duhovne borbe je da "svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme" (Efežanima 6:18).

Molitva zahvaljivanja: Vidimo još jedan vid molitve u Filipljanima 4:6: zahvaljivanje ili hvale Bogu. "Sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše!" Mogu se naći mnogi primjeri molitve zahvaljivanja u Psalmima.

Molitva slavljenja: Molitva slavljenja je slična molitvi zahvaljivanja. Razlika je u tome što se slavljenje fokusira na to ko Bog jeste; zahvaljivanje se fokusira na ono što je On učinio. Crkvene vođe u Antiohiji su se molile na ovaj način postom: "A kad su oni služili Gospodinu i postili, reče Duh Sveti: 'Odvojite mi Barnabu i Savla na djelo, na koje ih pozvah.' Tada postivši i pomolivši se položiše ruke na njih i otpustiše ih" (Djela 13:2-3).

Molitva posvećenja: Ponekad je molitva vrijeme kada se odvojimo da bismo slijedili Božiju volju. Isus je molio ovu molitvu noć prije svog raspeća: "I otide malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se: 'Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš'" (Matej 26:39).

Molitva zastupanja: Mnogo puta naše molitve uključuju zahtjeve za druge dok zastupamo za njih. Rečeno nam je da posredujemo "za sve" u 1. Timoteju 2:1. U ovom području nam Isus služi kao primjer. Čitavo 17. poglavlje u Ivanu je Njegova molitva za učenike i sve ostale vjernike.

Molitva proklinjanja: Molitve proklinjanja možemo naći u Psalmima (npr, 7, 55, 69). One se koriste da se dozove Božiji sud na opake i da se time osvete pravednici. Psalmista koristi ovaj vid molbe da naglasi Božiju svetost i izvjesnost Njegovog suda. Isus nas uči da blagosiljamo svoje neprijatelje, ne da ih proklinjemo (Matej 5:44-48).

Biblija također govori o molitvi u Duhu (1. Korinćanima 14:14-15) i molitvi kada nismo u stanju da nađemo odgovarajuće riječi (Rimljanima 8:26-27). U takvim momentima sam Duh zastupa za nas.

Molitva je razgovor sa Bogom i trebalo bi da se odvija bez prestanka (1. Solunjanima 5:16-18). Kako rastemo u svojoj ljubavi prema Isusu Kristu, prirodno ćemo željeti da razgovaramo s Njim.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su različite vrste molitve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries