settings icon
share icon
Pitanje

Šta je molitva spasenja?

Odgovor


Mnogi ljudi pitaju: “Postoji li molitva koju mogu da se molim a koja će mi garantovati spasenje?” Važno je ne zaboraviti da se spasenje ne zadobija recitovanjem molitve ili izgovaranjem određenih riječi. Biblija nigdje ne spominje nekog ko je primio spasenje kroz molitvu. Izgovaranje molitve nije biblijski način spasenja.

Biblijski metod spasenja je vjera u Isusa Krista. Ivan 3:16 nam kaže: “Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni”. Spasenje se zadobija vjerom (Efežani 2:8), prihvatanjem Isusa kao Spasitelja (Ivan 1:12) i u potpunosti vjerujući samo Isusu (Ivan 14:6; Djela 4:12), a ne recitovanjem molitve.

Biblijska poruka spasenja je jednostavna i jasna, a u isto vrijeme veličanstvena. Svi smo mi počinili grijeh protiv Boga (Rimljanima 3:23). Osim Isusa Krista, ne postoji niko ko je živio čitav život bez grijeha (Propovjednik 7:20). Radi svog grijeha, zaslužili smo Božiju osudu (Rimljanima 6:23), a ta osuda je fizička smrt, praćena duhovnom smrću. Radi grijeha i zaslužene kazne, ne postoji ništa što bismo mogli da uradimo kako bismo se opravdali pred Bogom. Kao rezultat njegove ljubavi prema nama, Bog je postao ljudsko biće u osobi Isusa Krista. Isus je živio savršen život i uvijek naučavao istinu. Međutim, čovječanstvo ga je odbacilo i poslalo u smrt razapinjanjem. Kroz taj užasni čin, ipak, Isus je umro umjesto nas. Preuzeo je teret i osudu grijeha na sebe i umro umjesto nas (2. Korinćanima 5:21). Nakon toga je uskrsnuo (1. Korinćanima 15), dokazujući time da je cijena za grijeh koju je platio bila dovoljna i da je On pobijedio grijeh i smrt. Kao rezultat Isusove žrtve, Bog nam nudi spasenje kao dar. Poziva nas da promijenimo svoj stav prema Isusu (Djela 17:30) i da ga prihvatimo kao potpunu cijenu za naše grijehe (1. Ivanova 2:2). Spasenje se zadobija primanjem dara koji nam Bog nudi, a ne molitvom jedne molitve.

Sada, to ne znači da molitva ne može biti uključena u premanje spasenja. Ako razumijemo Evanđelje, vjerujemo da je ono istinito, i prihvatamo Isusa kao svoje spasenje, dobro je i prikladno da izrazimo tu vjeru u Boga molitvom. Komunikacija sa Bogom kroz molitvu može biti način prelaženja od tačke prihvatanja činjenica o Isusu do potpunog vjerovanja u Njega kao Spasitelja. Molitva može biti povezana sa činom stavljanja svog povjerenja samo u Isusa za spasenje.

I opet, ipak je od presudnog značaja da ne baziramo svoje spasenje na tome što ćemo izreći molitvu. Recitovanje molitve ne spašava! Ako želiš da primiš spasenje koje je moguće kroz Isusa, stavi svoje povjerenje u njega. U potpunosti vjeruj u njegovu smrt kao dovoljnu žrtvu za tvoje grijehe. Potpuno se osloni na njega kao svog Spasitelja. To je biblijski metod spasenja. Ako si prihvatio Isusa kao svog Spasitelja, u svakom slučaju pomoli se Bogu. Reci mu koliko si zahvalan za Isusa. Proslavi Boga za njegovu ljubav i žrtvu. Zahvali Isusu što je umro za tvoje grijehe i obezbijedio ti spasenje. To je biblijska povezanost između spasenja i molitve.

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je molitva spasenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries