settings icon
share icon
Pitanje

Šta je molitva prošnje?

Odgovor


Mi dolazimo Bogu u molitvi iz raznih razloga – da ga slavimo, da priznamo svoje grijehe i tražimo oproštenje, da mu zahvalimo za blagoslove, tražimo nešto za sebe i/ili da se molimo za potrebe drugih. Hebrejske i grčke riječi koje su u Bibliji često prevedene kao "prošnja", bukvalno znače "zahtjev ili molba", tako da je molitva prošnje traženje nečega od Boga. Za razliku od molitve zamolbe koja se moli za druge, molitva prošnje je uglavnom zahtjev za osobu koja se moli.

Biblija sadrži mnogo molitvi prošnje. Na primjer, možemo naći brojne primjere u Psalmima. Davidovi psalmi su puni prošnje za milost, kao što nalazimo u Psalmu 4:1, za vođstvo, u Psalmu 5:8, za oslobođenje, u Psalmu 6:4, spasenje od progonstva, u Psalmu 7:1, itd. Kada Daniel sazna da je kralj Darije izdao naređenje da se zabrani molitva bilo kojem bogu, osim kralju, nastavio je da se moli Bogu molitvama zahvaljivanja, kao i prošnjom za Njegovu pomoć u ovoj kobnoj situaciji.

U Novom zavjetu Isus nam kaže da tražimo dnevni hljeb, u Mateju 6:11, što spada u kategoriju molitve prošnje. Uz to, u Luki 18:1-8, On nas uči da budemo uporni u molitvi za ono što nam je potrebno. U Jakovu, međutim, vidimo balans: sa jedne strane, ne primamo jer ne tražimo (Jakov 4:2). Sa druge, tražimo i ne primamo, jer mislimo samo na svoje tjelesne žudnje (Jakov 4:3). Vjerovatno je najbolji pristup prošnji tražiti od Boga u svoj iskrenosti, kao što se djeca obraćaju svom brižnom Ocu, ali završiti sa "Neka bude tvoja volja" (Matej 26:39), u potpunoj predanosti Njegovoj volji.

Nakon što je opisao potrebu da se uzme "svo oružje Božije" (Efežanima 6:13-17), apostol Pavle je opomenuo Efežane (i nas) da ostanu budni i da se mole u Duhu, "molitvom za sve svete" (Efežanima 6:18). Jasno je da je molitva prošnje dio duhovne borbe u koju su svi kršćani uključeni. Pavle kasnije podstiče filipljansku crkvu da olakšaju svoje brige time što će ostati vjerni u molitvi, posebno zahvaljivanju i prošnji. Ovo, on zaključuje, je formula za sigurnost da "mir Božji, koji nadilazi svaki um, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu" (Filipljanima 4:6-7).

Ovdje vidimo još jedan ključni aspekt molitve prošnje – neophodnost vjere u Gospoda Isusa Krista. Oni koji pripadaju Njemu također imaju Duha Svetog koji prebiva u njima i zastupa ih. Kako mi često ne znamo šta i kako da se molimo kada pristupimo Bogu, Duh posreduje i moli se za nas, tumačeći naše prošnje tako da, kada smo preplavljeni kušnjama i životnim brigama, On je uz nas da nam pruži pomoć u toj molitvi, jer nas održava pred tronom milosti (Rimljanima 8:26).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je molitva prošnje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries