settings icon
share icon
Pitanje

Šta je natapajuća molitva?

Odgovor


Još od devetdesetih godina dvadesetog vijeka postoji povećan fokus na misticizam unutar raznih segmenata kršćanstva. Dok se graniče sa ezoteričnim, ova mistična iskustva su proširila podjelu između "činjenične vjere" i "vjere na bazi osjećanja", i zaprijetila da zamijene zdravo biblijsko naučavanje sa reakcijom koja je vođena emocijama. Natapajuća molitva je jedno takvo mistično djelovanje. Opisana je kao odmaranje u Božijem prisustvu. To se postiže slušanjem nekih nježnih pjesama slavljenja, sjedeći ili ležeći, i kratkim, jednostavnim molitvama duži period vremena, ali i čuvanjem svog uma slobodnim od drugih misli. Kada se dođe do tačke da se osjeti Božije prisustvo kroz neki oblik manifestacije, kao što su trnci, osjećaj topline ili hladnoće, ili čak nježan vjetar koji kao da struji kroz tijelo, treba se samo "natapati" tim prisustvom.

Iako to nekima može da zvuči malo čudno, ne mora nužno da znači da je loše. Međutim, pravilo po kojem mjerimo svoja iskustva u životu je Biblija (2. Timoteju 3:16-17), a kada prema njoj istražimo natapajuću molitvu nalazimo da joj nedostaje biblijska podrška. Nigdje u Bibliji ne postoji model molitve koji ona može da slijedi.

Molitva je, u svom najjednostavnijem obliku u Bibliji, zazivanje Gospodnjeg imena (Postanak 4:26), i u svakom primjeru iz Pisma je opisana kao komunikacija sa Bogom. Natapajuća molitva počinje na taj način, ali brzo prelazi u stanje meditacije koje liči na trans. To se dešava kada ona prestane da bude biblijska i postane više nalik pratikovanju New Age-a, ili nečega u čemu bi učestvovao sljedbenik hinduizma.

Neosporno je da iskustvo Božijeg prisustva može biti silno i promijeniti život. Ono što zastranjuje od Biblije nije cilj natapajuće molitve; nego njena metodologija. Ova vrsta molitve se usredotočava na postizanje duhovnog iskustva tražeći Božie prisustvo mističnim vježbama. U tome je ona slična "kontemplativnoj molitvi" i kontemplativnoj duhovnosti, što je jednako nebiblijski. Biblijska molitva je razgovor sa Bogom sa Njegovom voljom na umu (1. Ivanova 5:14). Vjernik koji se biblijski moli već razumije da je Božije prisustvo stalno sa njim (Psalam 139:7; Matej 28:20; 1. Korinćanima 6:19; 1. Solunjanima 4:8; 2. Timoteju 1:14) i nije mu potrebno iskustvo bilo kakvog fizičkog osjećaja kako bi to dokazao.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je natapajuća molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries