settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Jabezova molitva?

Odgovor


Jabezovu molitvu možemo naći u historijskoj zabilješci unutar rodoslovlja: "Jabez je bio ugledniji od svoje braće. Njegova mati nadjenu mu ime Jabez, kad reče: 'Rodila ga s bolom.' Jabez prizva Boga Izraelova i reče: 'Ako me blagosloviš i raširiš područje moje, pomogneš mi i milostiv me očuvaš od zla, da me ne stigne bol.' I Bog usliši molbu njegovu" (1. Ljetopisa 4:9–10). Ova molitva je postala dobro poznata radi izdavanja jedne od najbolje prodavanih knjiga: The Prayer of Jabez: Breaking Through to the Blessed Life (Jabezova molitva: proboj do blagoslovenog života) (2000), od Dr. Bruce Wilkinsona sa Davidom Koppom.

O Jabezu se malo zna, osim da je bio potomak Jude, da je bio častan čovjek, a da ga je majka tako nazvala (što znači "tuga" ili "onaj koji donosi tugu"), jer ga je rodila sa bolom. U svojoj molitvi on vapi Bogu za zaštitu i blagoslov. Koristeći igru riječi, Jabez, koji je "čovjek boli", traži od Njega da ga čuva od te boli na koju njegovo ime podsjeća i koju nagovještava.

Jabezova molitva iz 1. Ljetopisa 4:10 sadrži jedan hitan zahtjev za četiri stvari: 1) Božiji blagoslov. Jabez prepoznaje da je Bog Izraelov izvor svih blagoslova i moli se za milost. Bez sumnje, ova molba je zasnovana, barem dio nje, na Božijem obećanju da će blagosloviti Abrahama i njegove potomke (Postanak 22:17).

2) Širenje teritorije. Jabez se moli za pobjedu i uspjeh u svim svojim naporima i da njegov život bude označen napretkom.

3) Prisustvo Božije ruke. Ovo je bio način na koji je Jabez tražio da Božije vođstvo i snaga budu očigledni u njegovom svakodnevnom životu.

4) Zaštita od zla. Isus je učio svoje učenike da se mole na ovaj način: "Oče naš, koji jesi na nebesima…izbavi nas od zla" (Matej 6:9, 13). Jabez je gledao na Boga sa povjerenjem, kao na svog branitelja.

Jabezov cilj u molitvi je bio da živi slobodno od tuge, a posljednje što čitamo o njemu je to da ga je Bog čuo i da mu je odgovorio. Kao i Solomunova ponizna molitva za mudrost (1. Kraljevima 3:5–14), i Jabezova pobožna molitva za blagoslov je uslišana. Uspjeh koji je on imao je prevagnuo nad tugom njegovog početka. Njegova molitva je nadjačala njegovo ime.

Jabezova molitva je dobar primjer toga kako bi mi trebalo da učinimo molitvu prioritetom u svojim životima. Trebalo bi da uvijek gledamo na Boga za pomoć u vremenima potrebe i možemo da položimo svoje molbe direktno pred tron milosti (Hebrejima 4:16). Uz molitve Hane, Jone, Ezekije, Pavla – i, naravno, obrazac molitve koji nam je naš Gospod dao (Matej 6:9–13) – Jabezova molitva daje predivan primjer Božijeg djeteta koje prilazi veličanstvu Višnjeg u poniznosti, sa vjerom i pouzdanjem u Božiju dobrotu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Jabezova molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries