settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači moliti se bez prestanka?

Odgovor


Pavlova zapovijed u 1. Solunjanima 5:17 da se “molimo bez prestanka” može biti zbunjujuća. Očigledno to ne može značiti da treba da budemo spuštene glave i zatvorenih očiju cijeli dan. Pavle ne upućuje na konstantno govorenje, nego na stav svjesnosti Boga i predanja, koji treba da imamo sve vrijeme. Treba da provodimo svaki budan momenat u svjesnosti da je Bog s nama i da je On aktivno uključen u naše misli i djela.

Kada naše misli zaokupiraju briga, strah, obeshrabrenje i ljutnja, treba da svjestno i brzo preokrenemo svaku misao u molitvu, a svaku molitvu u zahvaljivanje. U svojoj poslanici Filipljanima, Pavle zapovijeda da prestanemo da budemo anksiozni i, umjesto toga, da “u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, (iznosimo) Bogu svoje potrebe” (Filipljanima 4:6). Naučavao je vjernike u Kolosu da sebe posvete “molitvi, (bdiju) u njoj sa zahvaljivanjem” (Kološanima 4:2). Poticao je Efeške vjernike da vide molitvu kao oružje koje treba da koriste u duhovnoj borbi (Efežanima 6:18). Tokom dana bi molitva trebalo da bude naš odgovor na svaku zastrašujuću situaciju, svaku anksioznu misao i svaki nepoželjni zadatak koji Bog zapovijeda. Nedostatak molitve će nas dovesti do toga da zavisimo od nas samih umjesto od Božije milosti. Neprestana molitva je, u svojoj srži, konstantna ovisnost o komunikaciji sa Ocem.

Za Kršćane, molitva bi trebala da bude kao disanje. Ne treba da razmišljamo o tome da treba da dišemo jer atmosfera vrši pritisak na naša pluća i ustvari nas tjera da dišemo. Zato je mnogo teže zadržavati zrak nego disati. Slično tome, kada smo rođeni u Božijoj porodici, ušli smo u duhovnu atmosferu gdje Božije prisustvo i Njegova milost vrše pritisak, ili uticaj, na naše živote. Molitva je prirodan odgovor na taj pritisak. Kao vjernici, mi smo svi ušli u božansku atmosferu kako bismo udisali zrak molitve.

Nažalost, mnogi vjernici “drže svoj dah” poduže vrijeme, misleći da su povremeni momenti sa Bogom dovoljni da ih drže u životu. Ali ovakvo ograničavanje duhovnog udisanja je prouzrokovano grešnim željama. Činjenica je da svaki vjernik mora konstantno da bude u Božijem prisustvu, bez prestanka dišući Njegove istine, kako bi bio funkcionalan.

Kršćaninu je lakše da se osjeća sigurno time što ma pretpostavku o Božijoj milosti, umjesto da zavisi od nje. Previše vjernika postaje zadovoljno materijalnim blagoslovom i ima malu želju za duhovnim. Kada program, metode i novac proizvode impresivne rezultate, postoji sklonost da se ljudski uspjeh pobrka sa Božanskim blagoslovom. Kad se to dogodi, nedostajaće strastvena žudnja za Bogom i traženje Njegove pomoći. Stalna, ustrajna i neprekidna molitva je od presudnog značaja za kršćanski život i proističe iz poniznosti i ovisnosti o Bogu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači moliti se bez prestanka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries