Šta to znači da moliti se u Isusovo ime?


Pitanje: Šta to znači da moliti se u Isusovo ime?

Odgovor:
Ivan 14:13-14 poučava o molitvi u Isusovo ime: “I što god zamolite u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Me što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti.” Neki pogrešno primjenjuju ovaj stih, misleći da ako kažu “u Isusovo ime” na kraju molitve, to čini da Bog uvijek garantuje ono za šta se moli. Ovo u suštini uzima riječi “u Isusovo ime” kao magičnu formulu. To je apsolutno nebiblijski.

Molitva u Isusovo ime znači molitvu u Njegovom autoritetu i traženje od Boga Oca da djeluje u skladu s njom, zato što dolazimo u ime Njegovog Sina, Isusa. Molitva u Isusovo ime je isto što i molitva u skladu sa Božijom voljom: "Ovo je sinovsko pouzdanje koje imamo u nj da nas uslišava ako što molimo po njegovoj volji. A ako znamo da nas uslišava što god ga molimo, znamo da već posjedujemo ono što smo ga molili." (1. Ivanova 5:14-15). Molitva u Isusovo ime je molitva za stvari koje će dati čast i slavu Isusu.

Reći “u Isusovo ime” na kraju molitve, nije magična formula. Ako ono što tražimo ili kažemo u molitvi nije na slavu Božiju i po Njegovoj volji, izgovaranje “u Isusovo ime” je beznačajno. Iskrena molitva u Isusovo ime i za Njegovu slavu je ono što je važno, a ne samo dodavanje određenih riječi na kraju molitve. Nisu riječi te koje su bitne u molitvi, već svrha koja stoji iza nje. Moliti za stvari koje su u skladu sa Božijom voljom je srž molitve u Isusovo ime.

English
Vrati se na bosansku stranu
Šta to znači da moliti se u Isusovo ime?