settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu biti siguran da se molim po Božijoj volji?

Odgovor


Čovječiji najuzvišeniji cilj bi trebalo da bude da proslavi Boga (1. Korinćanima 10:31), a to uključuje molitvu po Njegovoj volji. Prvo, moramo tražiti mudrost. “Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se.” (Jakov 1:5). Kada tražimo mudrost, treba također da vjerujemo da je Bog velikodušan i voljan da nam odgovori na molitvu: “Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa” (Jakov 1:6; vidi također Marko 11:24). Dakle, molitva prema Božijoj volji uključuje traženje mudrosti (da znamo koja je Njegova volja) i traženje u vjeri (da vjerujemo Njegovoj volji). Evo nekoliko biblijskih instrukcija koje će voditi vjernika u molitvi po Božijoj volji:
  1. Molite se za stvari za koje Biblija kaže da se molimo. Rečeno nam je da se molimo za naše neprijatelje (Matej 5:44); da Bog pošalje misionare (Luka 10:2); da ne upadnemo u iskušenje (Matej 26:41); za služitelje Riječi (Kološanima 4:3; 2. Solunjanima 3:1); za vlasti (1. Timoteju 2:1-3); za oslobođenje od žalosti (Jakov 5:13); i za iscjeljenje drugih vjernika (Jakov 5:16). Kada Bog zapovijeda molitvu za nešto, možemo se moliti sa sigurnošću da je to molitva po Njegovoj volji.
  2. Slijedite primjere pobožnih ličnosti iz Pisma. Pavao se molio za spasenje Izraela (Rimljanima 10:1). David se molio za milost i oproštenje kada je zgriješio (Psalam 51:3-4). Rana crkva se molila za smjelost u svjedočenju (Djela 4:29). Ove molitve su bile po Božijoj volji i to mogu biti i današnje slične molitve. Kao i Pavao i rana crkva, trebalo bi uvijek da se molimo za spasenje drugih. Za sebe, trebalo bi da se molimo kao David, uvijek svjesni svog grijeha, donoseći ga pred Boga prije nego što on postane prepreka našem odnosu s Njim i omete naše molitve.
  3. Molite se sa ispravnom motivacijom. Bog neće blagosloviti sebične motive. “Molite, a ne primate, jer zlo molite da u svojim nasladama potrošite.” (Jakov 4:3) Trebalo bi također da se molimo, ne kako bi neko čuo naše uzvišene riječi i kako bismo izgledali “duhovno” pred drugima, nego najviše u skrivenosti i nasamo sa Bogom, kako bi naš nebeski Otac čuo u tajnosti i nagradio nas javno (Matej 6:5-6).
  4. Molite se u duhu praštanja drugima (Marko 11:25). Duh ogorčenosti, ljutnje, osvete ili mržnje će spriječiti naše srce da se moli u potpunom predanju Bogu. Kao što nam je rečeno da ne donosimo prinose Bogu dok postoji konflikt između nas i drugog Kršćanina (Matej 5:23-24), na isti način Bog ne želi prinos naše molitve dok se ne izmirimo sa svojom braćom i sestrama u Kristu.
  5. Molite se sa zahvalnošću (Kološanima 4:2; Filipljanima 4:6-7). Uvijek možemo naći razlog za zahvalnost, bez obzira koliki teret imamo radi svojih želja i potreba. I onaj koji najviše pati i živi u ovom svijetu otkupljujuće ljubavi, a ispred kojeg stoje nebeski darovi, ima razlog da bude zahvalan Bogu.
  6. Molite se sa istrajnošću (Luka 18:1; 1. Solunjanima 5:17). Trebalo bi da istrajemo u molitvi i ne odustanemo ili se obeshrabrimo jer nismo odmah dobili odgovor. Dio molitve po Božijoj volji je vjerovanje da, bilo da je Njegov odgovor “da”, “ne”, ili “čekaj”, prihvatamo Njegovu procjenu stvari, pokoravamo se Njegovoj volji i nastavljamo da se molimo.
  7. Oslonite se na Duh Božiji u molitvi. Ovo je predivna istina: “Jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem. A onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete” (Rimljanima 8:26-27). Imamo pomoć Duha u molitvi. U doba naše najveće depresije ili tuge, kad se osjećamo kao da “jednostavno ne možemo da se molimo”, imamo utjehu u tome što znamo da se Duh Sveti moli za nas! Kako predivnog Boga imamo!

Kakvu sigurnost imamo kada težimo da hodamo u Duhu a ne u tijelu! Tada možemo pouzdano da znamo da će Duh Sveti završiti svoje djelo i iznijeti naše molitve pred Oca, prema Njegovoj savršenoj volji i u Njegovo savršeno vrijeme, i možemo da se odmaramo u saznanju da On sve izvodi na naše dobro (Rimljanima 8:28).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu biti siguran da se molim po Božijoj volji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries