settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija ohrabruje ili zabranjuje molitvu anđelima?

Odgovor


I dok ne postoji stih koji izričito tvrdi: "Nemoj se moliti anđelima", sasvim je jasno da ne treba da im se molimo. Na kraju krajeva, molitva je izraz slavljenja. I kao što anđeli odbijaju da ih slavimo (Otkrivenje 22:8-9), trebalo bi da odbiju i da im se molimo. Slavljenje bilo koga osim Boga i molitva bilo kome osim Njemu je idolopoklonstvo.

Postoji također nekoliko praktičnih i teoloških razloga zašto je pogrešno moliti se anđelima. Sam Isus se nikad nije molio nikome osim Ocu. Kada su mu učenici tražili da ih nauči da se mole, uputio ih je: "Ovako se molite: Oče naš, koji jesi na nebesima..." (Matej 6:9; Luka 11:2). Ako je molitva anđelima nešto što mi, kao Njegovi učenici, treba da radimo, ovo bi bio momenat kad bi nam On to rekao. Jasno, mi treba da se molimo samo Bogu. To je također očito u Mateju 11:25-26, gdje Kristova molitva počinje ovim: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje..." Isus ne samo da je počinjao svoje molitve obraćanjem Ocu, nego je i sadržaj molitve obično zahtijevao pomoć koja je mogla doći jedino preko nekoga ko je svemoguć, sveznajuć i sveprisutan. Molitva anđelima bi bila nedjelotvorna, jer su oni stvorena bića i ne posjeduju te moći.

Isus se molio za svoje sljedbenike u Ivanu 17:1-26, tražeći višestruke blagoslove nad njima od Boga Oca, uključujući to da budu posvećeni, proslavljeni i sačuvani. Ovo troje može doći jedino od izvora koji ih trenutno drži. Ponovo, anđeli jednostavno nemaju tu moć. Oni nas ne mogu posvetiti, ne mogu nas proslaviti i ne mogu da garantuju naše nasljedstvo u Kristu (Efežani 1:13-14).

Drugo, postoji slučaj u Ivanu 14:13 kada Krist sam govori vjernicima da šta god tražimo u Njegovo ime, daće nam, jer nas zastupa direktno kod Oca. Moliti se anđelima ne bi ispunilo djelotvornu i biblijski vođenu molitvu (vidi također Ivan 16:26). Niti oni, niti bilo koje stvoreno biće nikada nije opisano kao posrednik do Oca. Samo Sin i Duh Sveti (Rimljanima 8:26) mogu da zastupaju pred Očevim tronom.

Na kraju, 1. Solunjanima 5:17 govori vjerniku da se moli bez prestanka. To jedino može biti moguće ako vjernik ima pristup Bogu koji je uvijek prisutan i dostupan da sasluša molbe svake osobe u isto vrijeme. Anđeli nemaju tu sposobnost – oni nisu sveprisutni i svemogući – i nisu kvalifikovani da prime naše molitve. Molitva Ocu kroz Krista je jedini neophodan i djelotvoran način kojim možemo komunicirati sa Bogom. Ne, moliti se anđelima apsolutno nije biblijski koncept.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Biblija ohrabruje ili zabranjuje molitvu anđelima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries