settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji bilo kakav dokaz za biblijski pogled mlade zemlje?

Odgovor


Postoji mnoštvo dokaza za biblijsko viđenje ravne zemlje. Međutim, perspektiva stare zemlje već generacijama drži monopol u javnim školama, glavnim akademskim centrima i u popularnim medijima. Ne čudi onda da većina naučnika dijeli to viđenje. Time su ih učili u školama. To su učili na univerzitetima, na kojima su dobili svoje diploma. To je ono što većina njihovih kolega izjavljuje. Ali u naučnim krugovima postoje i oni koji ne dijele isto mišljenje, a njihov broj raste. Zašto? Jer se sve više i više njih suočava sa sve većim brojem dokaza koji dovode u pitanje paradigmu stare zemlje.

To ne znači da će svi koji istražuju ove dokaze odbaciti pogled stare zemlje. Neki koji su ih proučavali ih smatraju netipičnom pojavom koja još treba da se objasni. Neki vjeruju da ovi dokazi nisu dovoljno ispitani. Neki ih vide kao smišljeno lažno prikazivanje činjenica od strane religijskih fanatika.

Nema sumnje da religijski fanatici imaju tendenciju da iskrive činjenice kada to odgovara njihovim ciljevima. Fanatici koji zastupaju staru zemlju imaju istu tendenciju kada su njihove karijere i reputacija pod rizikom. To je ljudska priroda. Također je tačno da neki od dokaza za mladu zemlju, koji su predstavljeni tokom godina, nisu održivi pri bližem ispitivanju. Ali mnogi drugi jesu i ostaje činjenica da rastući broj profesionalnih naučnika – stručnjaka u svojim poljima – prihvata perspektivu mlade zemlje kao, u najmanju ruku, naučno vjerodostojne, ako ne i u potpunosti uvjerljive. Ovdje su neki od relevantnih dokaza koje treba razmotriti:

Kontinentalna erozija i fosilni ostaci. Kontinenti erodiraju takvom brzinom da, kad ne bi postojali tektonsko izdizanje, meteorska prašina i vulkansko izlivanje, erodirali bi tako da postanu ravna površina (Mount everest i ostalo) u manje od 25 miliona godina. Pri ovoj brzini, na ovoj nadmorskoj visini bi milione stari fosili bi odavno nestali. A ipak su tu. Iz toga zaključujemo da oni nisu stari milione godina. Da je to tačno, čitava geološka struktura bi trebala ozbiljnu reviziju (vidi naš članak na temu geološkog stuba).

Podzemni pritisak tečnosti. Kad bušilica naleti na naftu, ona ponekad izbije u ogromnim fontanama. To se dešava zato što je nafta često pod velikim pritiskom pod silnom težinom stijena koje su nad njom. Druge podzemne tečnosti koje su pod istim su prirodni gas i voda. Problem je u tome što su te stijene koje su nad tim potisnutim naslagama podzemne tečnosti relativno propusne. Taj pritisak bi trebalo da nestane u manje od 100 000 godina. A ipak, ta ležišta ostaju pod jakim pritiskom. Još jednom, zbog navodne starosti ovih naslaga i njihovog položaja u geološkom stubu, ovo zapažanje dovodi u pitanje neka od tumačenja koja su dovela do formiranja istog.

Globalno zahlađenje. U 19. vijeku je čuveni fizičar i pronalazač Lord Kelvin (William Thomson) bio prvi koji je istaknuo da bi se zemlja, ako je započela u užarenom rastopljenom stanju, ohladila do svoje sadašnje temperature milijarde godina prije, a ne za 4.6 milijarde, kako je danas prihvaćeno. Od tada, zagovornici stare zemlje ističu da bi radioaktivni raspad unutar zemlje uveliko usporio proces hlađenja. Oni koji se zalažu za mladu zemlju odgovaraju da, čak i ako se uzmu u obzir liberalne pretpostavke vezane za količinu toplote proizvedene radioaktivnim raspadom, zemlja bi se i dalje ohladila do sadašnje temperature mnogo ranije nego što oni prvi tvrde.

Mjesečeva recesija. Mjesec se polako udaljava od zemlje. Ovo je povezano sa činjenicom da se okretanje zemlje usporava zbog trenja plime i oseke, i drugih faktora. Mjesečevu recesiju je prvi primijetio Edmund Halley drugom polovinom 17. vijeka (isti Edmund Halley kojem se pripisuje da je prvi koji je predvidio 76-godišnju orbitu poznate komete koja nosi njegovo ime). S obzirom na stopu brzine mjesečeve recesije danas, činjenicu da se ona postepeno ubrzavala s vremenom, kao i neke druge faktore, fizičari su odredili da sistem zemlje i mjeseca nije mogao da postoji više od 1.2 milijardi godina (možete naći matematičke jednačine na http://www.creationscience.com/). To je 3.4 milijarde godina manje nego što bi zastupnici stare zemlje bili voljni da prihvate. Nadalje, što je mjesec bliže zemlji, veći je i njegov uticaj na naše plime i oseke. Ne možemo otići vremenski predaleko unazad a da se svi ne potopimo dva puta dnevno.

Difuzija helijuma iz prekambrijskih cikrona. Helium nastaje unutar zemlje radioaktivnim raspadanjem određenih nestabilnih elemenata (uranijum i torijum su takva dva elementa). Neka od ovih raspadanja se dešavaju unutar kristala poznatih kao "cikroni". Helijum se širi iz ovih cikrona poznatom brzinom u zavisnosti od dubine i temperature. Naučnici su otkrili da se u cikronima, gdje se raspadanje uranijuma navodno odvijalo milijarde godina, ostaje previše helijuma – daleko previše. Izgleda kao da on nije imao dovoljno vremena da se razlije iz kristala. Ovo zapažanje ukazuje na dvije stvari.

Prvo, ono može da obori ključnu pretpostavku koja stoji u osnovi radiometričnog datiranja (najčešća tehnika datiranja stare zemlje). Naučnici vjeruju da je unutar tih cikrona uranijum propadao milijarde godina, jer donose određene pretostavke o prošlosti koja nije uočljiva (vidi naš članak o radiometričnom datiranju). Jedna od tih pretpostavki je da je radioaktivi raspad ostao konstantan tokom te prošlosti. Naučnici su uspjeli da mijenjaju stope propadanja u laboratoriji, ali većina ne vjeruje da se to zaista odigrava u prirodi. Međutim, ako se raspadanje uranijuma koje traje milijarde godina događalo tako brzo da proizvedeni helijum nije imao dovoljno vremena da se oslobodi iz cikrona, to može biti jak dokaz da su stope radioaktivnog raspadanja bile uveliko ubrzane u prošlosti koja se ne može opažati.

Drugo, s obzirom na to das u cikroni dolazili iz prekambrijskih stijena ispod stuba, trenutno prihvaćenim tumačenjima geologa o staroj zemlji će možda biti potrebna ozbiljna revizija (još jednom, vidi naš članak o geološkom stubu). Ovi i brojni drugi naučni dokazi za teoriju mlade zemlje čine vjerodostojnim biblijske izvještaje o zemlji i univerzumu, kako nalazimo u Postanku.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li postoji bilo kakav dokaz za biblijski pogled mlade zemlje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries