settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi kršćanin trebalo da promoviše mir u svijetu?

Odgovor


Mir u sviejtu je lijep ideal, ali onaj koji će se ostvariti samo kad se Isus vrati (Otkrivenje 21:4). Do tada se mir u cijelom svijetu nikada neće desiti. Isus je rekao da će do dana Njegovo povratka biti "ratova i glasova o ratovima" i da će "ustati narod protiv naroda, i kraljevstvo protiv kraljevstva" (Matej 24:6-7). Nije postojao trenutak u historiji svijeta kada se negdje neko nije borio protiv nekog drugog. Bilo da je to bio svjetski rat koji je uključivao desetine nacija, ili lokalni okršaj u kojem su učestvovala plemena ili klanovi, ljudi su uvijek bili u ratu jedni sa drugima.

Promovisanje mira u svijetu, iako znamo da ljudska bića, bez obzira koliko to pokušavala, nikad neće biti u stanju da ga ostvare, nije Biblijsko. I dok je davanje u dobrotvorne svrhe, promovisanje tolerancije i davanja svakako prikladno za kršćane, trebalo bi da to radimo u Isusovo ime, shvatajući da je On jedini koji će donijeti mir u svijetu. Dok se svako koljeno ne pokloni i svaki jezik ne prizna da je Isus Krist Gospod (Filipljanima 2:10), neće postojati istinski i trajni mir. Do tada, kršćani treba da teže "za mirom sa svima i za posvećenjem, bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina" (Hebrejima 12:14).

Kao kršćani, mi treba da promovišemo mir umjesto konflikta, ne zaboravljajući da svojim sopstvenim djelima potpuni mir nikada neće biti dostignut radi čovjekovog palog stanja. Naša vjera ostaje u Boga i Isusa Krista, Princa mira. Dok On ne dođe da obnovi svijet i donese istinski mir, svjetski mir će ostati malo više od sna. Naš najvažniji zadatak je da uvjerimo druge da imaju potrebu za Spasiteljem, koji je jedini koji može da ostvari mir među pojedincima i sa Bogom. "Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu." (Rimljanima 5:1) Ovo je, dakle, način na koji mi promovišemo mir u svijetu – donošenje tom svijetu poruke mira koji treba da ima sa Bogom: pomirite se s Bogom kroz Krista (2. Korinćanima 5:20).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi kršćanin trebalo da promoviše mir u svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries