settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između milosrđa i milosti?

Odgovor


Milosrđe i milost se često miješaju. Dok oba termina imaju slično značenje, nisu isto. Da sumiramo razliku: milosrđe je to što nas Bog ne kažnjava kako naš grijeh zaslužuje, a milost je što nas On blagosilja uprkos činjenice da to nismo zaslužili. Milosrđe je oslobođenje od suda. Milost je dodatna ljubav prema onima koji je nisu vrijedni.

Prema Bibliji, svi smo sagriješili (Propovjednik 7:20; Rimljani 3:23; 1. Ivanova 1:8). Kao posljedica tog grijeha, svi smo zaslužili smrt (Rimljanima 6:23) i vječnu osudu u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20:12-15). S tim na umu, svaki dan koji živimo je djelo Božijeg milosrđa. Kad bi nam Bog svima dao ono što zaslužujemo, svi bismo bili, upravo sada, vječno osuđeni. U Psalmu 51:1-2, David vapi: “Smiluj mi se, Bože, po svome milosrđu; po velikom svom smilovanju uništi moje bezakonje! Posve me operi od moje krivnje i od mojega grijeha me očisti!” Molitva Bogu za milosrđe je traženje da On obuzda sud koji zaslužujemo i umjesto toga nam da oproštenje koje ni na koji način nismo zaslužili.

Mi ne zaslužujemo ništa od Boga. On nam ništa ne duguje. Sve dobro koje iskusimo je posljedica Njegove milosti (Efežanima 2:5). Milosrđe je jednostavno nezaslužena naklonost. Bog nam daje dobre stvari koje ne zaslužujemo i koje nikad ne možemo zaraditi. Spašeni smo od suda Božijim milosrđem, a milost je sve što primamo iznad tog milosrđa (Rimljanima 3:24). Sveopšta milost se odnosi na suverenu milost koju Bog daje cijelom čovječanstvu, bez obzira na njegovo duhovno stanje pred Njim, dok je spašavajuća milost ono posebno davanje iste, gdje Bog suvereno pruža nezasluženu božansku pomoć svojim odabranim, za njihovo obnovljenje i posvećenje.

Milosrđe i milost su najbolje prikazani u spasenju koje je dostupno po Isusu Kristu. Mi zaslužujemo sud, ali ako prihvatimo Njega kao Spasitelja, primamo milosrđe od Boga i oslobođeni smo od suda. Umjesto njega, po milosti primamo spasenje, oproštenje grijeha, puninu života (Ivan 10:10) i vječnost u nebu, najljepše mjesto koje ne možemo ni zamisliti (Otkrivenje 21-22). Radi milosrđa i milosti Božije, naš odgovor bi trebalo da bude da padnemo na koljena u slavljenju i zahvalnosti. Hebrejima 4:16 objavljuje: “Pristupajmo dakle s pouzdanjem k prijestolju milosti, da postignemo milosrđe i nađemo milost kad nam ustreba pomoć!”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između milosrđa i milosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries