settings icon
share icon
Pitanje

Šta je međustanje?

Odgovor


“Međustanje” je teološki koncept koji špekuliše o tome kakvu će vrstu tijela, ako će postojati ikakvo tijelo, imati vjernici na nebu, dok čekaju da im ona fizička budu uskrsnuta. Biblija jasno kaže da su umrli vjernici sa Gospodom (2. Korinćanima 5:6-8; Filipljanima 1:23). Ona je također jasna u tome da se uskrsnuće vjernika još nije desilo, što znači da su tijela onih koji su umrli još u grobu (1. Korinćanima 15:50-54; 1. Solunjanima 4:13-17). Dakle, pitanje međustanja je da li su vjernicima u nebu data privremena fizička tijela do uskrsnuća, ili su oni u duhovnom/netjelesnom obiliku do istog.

Biblija ne daje puno detalja vezano za međustanje. Jedini stih koji specifično, ali indirektno, govori o ovome je Otkrivenje 6:9: “…vidjeh pod žrtvenikom duše onih, koji su bili pobijeni zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva koje su dali”. U ovom stihu Ivan iznosi viziju onih koji će biti ubijeni radi svoje vjere tokom zadnjih vremena. U njoj, oni su pod Božijim oltarom na nebu i opisani su kao “duše”. Tako, iz ovog jednog stiha, ako postoji biblijski odgovor za međustanje, izgleda da su vjernici u nebu u duhovnom/netjelesnom obliku do uskrsnuća.

Nebo koje na kraju čeka vjernike su novo nebo i nova zemlja (Otkrivenje 21-22). Nebo će zaista biti fizičko mjesto. Naša fizička tijela će biti uskrsnuta i proslavljena, savršeno pogodna za vječnost na novoj zemlji. Trenutno, nebo je duhovno područje. Prema tome, izgleda da nema potrebe za privremenim fizičkim tijelima, ako su vjernici u duhovnom nebu. Šta god da je međustanje, možemo se opustiti sigurni da su vjernici u nebu savršeno zadovoljni, da uživaju slavu istog i da slave Gospodnje veličanstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je međustanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries