settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog dozvoljava da se loše stvari dešavaju dobrim ljudima?

Odgovor


Ovo je jedno od najtežih pitanja u cijeloj teologiji. Bog je vječan, neograničen, sveznajući, sveprisutan i svemoćan. Zašto ljudska bića (koja nisu vječna, neograničena, sveznajuća, sveprisutna i svemoćna) očekuju da budu sposobna da potpuno shvate Božije puteve? Kniga o Jobu se bavi ovim pitanjem. Bog je dopustio sotoni da Jobu radi sve što želi, osim da ga ubije. Koja je bila Jobova reakcija? “Da me i ubije, opet ću se uzdati u njega” (Job 13:15). “Gospod dade, Gospod uze; da je blagosloveno ime Gospodnje.” (Job 1:21) Job nije razumio zašto je Bog dozvolio stvari koje je dozvolio, ali je znao da je Bog dobar i zato je nastavio da mu vjeruje. Na kraju krajeva, to bi trebalo da bude i naša reakcija.

Zašto se loše stvari dešavaju dobrim ljudima? Biblijski odgovor je da ne postoje “dobri” ljudi. Biblija vrlo čvrsto razjašnjava da smo svi mi zaraženi i inficirani grijehom (Propovjednik 7:20; Rimljani 6:23; 1.Ivanova 1:8). Rimljani 3:10-18 ne može da bude jasnija vezano za tvrdnju da ne postoje “dobri” ljudi: “Nema pravedna ni samo jednoga; nema razumna, nema nikoga koji traži Boga. Svi su zastranili, zajedno se pokvarili. Nema ni jednoga jedinoga koji čini dobro. Njihovo je grlo otvoren grob, jezicima svojim varaju, zmijski je otrov za njihovim usnama. Usta su im puna kleveta i gorčine. Noge su im brze na prolijevanje krvi; ruševine s bijedom na njihovim su putovima; put mira nisu priznali, nema straha Božjega pred njihovim očima.” Svako ljudsko biće na ovoj planeti zaslužuje da bude bačeno u pakao istog momenta. Svaka sekunda koju provedemo živi nam je data samo po milosti i ljubavi Božijoj. Čak i najstrašnija bijeda koju možemo da iskusimo na ovoj planeti je milostiva u poređenju sa onim što smo zaslužili, vječni pakao u ognjenom jezeru.

Bolje pitanje bi bilo: “Zašto Bog dozvoljava da se dobre stvari dešavaju lošim ljudima?” Rimljani 5:8 izjavljuje: “Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.” Uprkos zloj, opakoj, grešnoj prirodi ljudi ovog svijeta, Bog nas još uvijek voli. Volio nas dovoljno da umre kako bi preuzeo kaznu za naše grijehe (Rimljanima 6:23). Ako prihvatimo Isusa Krista kao Spasitelja (Ivan 3:16; Rimljani 10:9), imaćemo oproštenje i obećanje vječnog doma na nebu (Rimljani 8:1) Ono što mi zaslužujemo je pakao. Ono što nam je dato je vječni život u nebu ako u vjeri dođemo Isusu.

Da, nekad se loše stvari dešavaju ljudima koji izgledaju kao da ih nisu zaslužili. Ali Bog dozvoljava da se neke stvari dese iz Njemu poznatih razloga, bez obzira shvatamo li ih mi ili ne. Međutim, iznad svega moramo da se sjetimo da je Bog dobar, pravedan, onaj koji voli i milostiv. Često nam se desi nešto što jednostavno ne možemo razumjeti. Ipak, umjesto da sumnjamo u Božiju dobrotu, naša reakcija bi trebalo da bude da mu vjerujemo. “Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se. Na svim putevima svojim imaj ga na umu, i on će upravljati staze tvoje” (Izreke 3:5-6).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto Bog dozvoljava da se loše stvari dešavaju dobrim ljudima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries