settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?

Odgovor


Povratak Isusa Krista se upoređuje sa dolaskom lopova u noći. Dva odlomka koriste ovaj izraz: Matej 24:43: "Ali ovo znajte: "Kad bi znao domaćin, u koji čas noći dolazi lupež, zacijelo bi bdio i ne bi pustio da provali u kuću njegovu" i 1. Solunjanima 5:2: "Ta i sami dobro znate da Dan Gospodnji dolazi baš kao kradljivac u noći".

U Mateju 24, Isus govori o svom drugom dolasku na kraju Nevolja. Pavle to naziva "Danom Gospodnjim" u 1. Solunjanima 5. To je dan božanske kazne koji ima svojstvo astronomskog meteža i vidljivog "znaka Sina čovječijeg" u nebu (Matej 24:29–30). Isus kaže da će se to desiti "na kraju nevolja onih dana" (29. stih), što je opis koji razdvaja ovaj događaj od Uznesenja, koje se dešava prije njih.

Na koji će način Drugi dolazak biti kao lopov u noći? Ključni element Isusovog poređenja je to što niko neće znati kad će se On vratiti. Baš kao što i lopov iznenadi ukućane, Isus će iznenaditi nevjerujući svijet kada se vrati sa sudom. Ljudi će "jesti i piti, ženiti se i udavati" (38. stih), kao da imaju sve vrijeme svijeta. Ali tada, prije nego što shvate, Sudnji Dan će biti nad njima (stihovi 40–41). Pavle to ovako objašnjava: "Jer kad reknu: Mir i sigurnost! onda će iznenada napasti na njih propast, kao bol na trudnu ženu, i neće uteći" (1. Solunjanima 5:3).

Vjernik se ne boji ovog iznenađenja i naglog dolaska suda; "lopov u noći" neće nas zateći odjednom. Kršćani pripadaju drugoj vrsti ljudi: "Ali vi, braćo, niste u tami, da bi vas Dan mogao zaskočiti kao kradljivac" (1. Solunjanima 5:4). Samo za one u tami će to biti nenadano, a mi smo "svi sinovi svjetlosti i sinovi dana. Nismo doista od noći ni od tame" (5. stih). Slava Gospodu, "Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu" (9. stih).

Nespašeni bi trebalo da obrate pažnju na Isusovo upozorenje: "Zato i vi budite spremni; jer Sin čovječji dolazi u čas, u koji se ne nadate" (Matej 24:44). Kako možete biti spremni? Bog je providio način da izbjegnete sud. Taj put je Isus Krist (Ivan 14:6). Prihvatanjem Isusa kao svog Gospoda i Spasitelja, dobili ste oproštenje grijeha, milost i spasenje sa obećanjem vječnog života (Ivan 3:16; Efežani 2:8–9). "Lopov" dolazi, ali vi možete biti dijete dana. Ne odlažite; ovo je "godina milosti Gospodnje" (Luka 4:19).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries