settings icon
share icon
Pitanje

Koja je lokacija Edenskog vrta?

Odgovor


Jedina informacija koju nam Biblija daje u vezi sa lokacijom Edenskog vrta se nalazi u Postanku 2:10-14: "Od Edena dolazila je rijeka, da natapa vrt, i ona se kod izlaza iz njega dijelila u četiri otoke. Prva se zove Pišon, koja teče pokraj cijele zemlje Havile, gdje ima zlata. Zlato je ove zemlje izvrsno; a tamo ima i bdelija i oniksa kamena. Druga se rijeka zove Gihon, koja teče pokraj cijele zemlje Kuš. Treća se rijeka zove Tigris, koja teče istočno od Asirije. Četvrta je rijeka Eufrat". Pravi identitet rijeka Pišon i Gihon je nepoznat, ali su Tigris i Eufrat vrlo poznati.

Ako su spomenuti Tigris i Eufrat iste rijeke koje se tako nazivaju i danas, to bi značilo da je Edenski vrt bio negdje na Bliskom istoku, vjerovatno u Iraku. Ne može biti puka slučajnost da je u toj regiji planeta najbujnija – mjestu gdje je bio Edenski vrt. Ako je nafta, kako najveći broj naučnika vjeruje, prvobitno razgrađena biljna i životinjska tvar, onda je je ovo područje gdje možemo da očekujemo da ćemo naći najveće nanose iste. Pošto je Vrt bio oličenje savršenstva, za očekivati je da će zemljina najsavršenija i najbujnija organska materija proizvesti velike zalihe najbolje nafte.

Ljudi vijekovima bezuspješno traže Edenski vrt. Postoje različite lokacije za koje se tvrdi da se on nalazio na njima, ali ne možemo biti sigurni. Šta se desilo s njim? Biblija nam to ne govori. Vjerovatno je Edenski vrt bio u potpunosti uništen u Potopu, ili leži razgrađen u naftu, vijekovima zakopanu nanosima pijeska.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je lokacija Edenskog vrta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries