settings icon
share icon
Pitanje

Kako su stvorene ljudske duše?

Odgovor


Postoje dva vjerodostojna biblijska pogleda na to kako je stvorena ljudska duša. Traducijanizam je teorija da duša potiče od fizičkih roditelja, zajedno sa fizičkim tijelom. Ona ima opravdanje u sljedećim stihovima: (A) U Postanku 2:7, Bog je udahnuo život Adamu, uzrokujući time da on postane “dah života”. Pismo nigdje ne zapisuje da je Bog ovo učinio ponovo. (B) Adam je imao sina koji mu je bio sličan (Postanak 5:3). Izgleda da su Adamovi potomci bili “žive duše” bez da je Bog dahnuo u njih. (C) Postanak 2:2-3 kao da ukazuje da je Bog završio svoj kreativni dio. (D) Adamov grijeh je uticao na sve ljude – i fizički i psihički – što ima smisla ako su i tijelo i duša potekli od roditelja. Slaba tačka Traducijanizma je da nije jasno kako nematerijalna duša može biti stvorena iz potpuno fizičkog procesa. Ovaj pogled može biti vjerodostojan samo ako su tijelo i duša neraskidivo povezani.

Kreacionizam je pogled da Bog stvara novu dušu kad se ljudsko biće začne. Ovaj pogled su zastupali mnogi crkveni oci a također ima i podršku u Pismu. Prvo, Pismo razdvaja porijeklo duše od porijekla tijela (Propovjednik 12:7; Izaija 42:5; Zaharija 12:1; Hebreji 12:9). Drugo, ako Bog stvara svaku pojedinu dušu u momentu kad je to potrebno, to znači da su tijelo i duša čvrsto odvojeni. Slaba tačka Kreacionizma je da po njemu, Bog stalno stvara nove duše, dok Postanak 2:2-3 ukazuje da je Bog prestao sa stvaranjem. Također, pošto je čitav čovjek – i njegovo tijelo i duša i duh – zaražen grijehom, a Bog stvara novu dušu za svako pojedino ljudsko biće, kako je onda ta duša inficirana grijehom?

Treći pogled, ali onaj kome nedostaje biblijsko uporište, je koncept da je Bog stvorio sve duše u isto vrijeme, i da ih “pridoda” ljudskom biću u momentu začeća. Ovaj pogled ukazuje na postojanje neke vrste “skladišta” u nebu, gdje Bog pohranjuje duše koje čekaju ljudsko tijelo kome će biti dodane. Ponavljamo, ovaj pogled nema uporište u Bibliji i najviše je prihvaćen od onih koji podržavaju “new age” ili reinkarnaciju.

Bilo da je traducijanistički ili kreacionistički pogleda tačan, oba se slažu u tome da duše ne postoje prije začeća. Ovo je izgleda jasno poučavanje Biblije. Bilo da Bog stvara novu ljudsku dušu u momentu začeća, ili da je stvorio ljudski reproduktivni sistem na takav način da se time stvara i duša, On je u potpunosti odgovoran za stvaranje svake ljudske duše. EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako su stvorene ljudske duše?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries