settings icon
share icon
Pitanje

Šta je ljudska priroda? Šta Biblija kaže o ljudskoj prirodi?

Odgovor


Ljudska priroda je ono što nas čini izrazito ljudskim. Naša priroda je očigledno drugačija od životinjske i od prirode ostatka stvorenja, u smislu da mi možemo da razmišljamo i osjećamo. Jedna od glavnih razlika između ljudskih bića i ostalih stvorenja je naša sposobnost da rasuđujemo. Nijedno drugo stvorenje nema tu sposobnost i nije upitno da je to jedinstveni dar koji nam je Bog dodijelio. Naš razum nam omogućava da razmišljamo o sopstvenoj prirodi i Božijoj, i da steknemo znanje o Božijoj volji za Njegovo stvorenje. Nijedna druga strana tog stvorenja nema takvu prirodu, sposobnu za takvo rezonovanje.

Biblija naučava da je Bog stvorio ljudska bića na svoju sliku. To znači da nas je On osposobio time da imamo neko razumijevanje Njega samog i Njegovog ogromnog i kompleksnog dizajna. Naša ljudska priroda odražava neke od Božijih osobina, iako na ograničen način. Mi volimo jer smo stvoreni na sliku Boga koji je ljubav (1. Ivanova 4:16). Pošto smo stvoreni na Njegovu sliku, možemo da saosjećamo, da budemo vjerni, iskreni, ljubazni, strpljivi i pravedni. U nama su te osobine iskvarene grijehom, koji također prebiva u našoj prirodi.

Prvobitno, ljudska priroda je bila savršena krepošću jer je Bog tako bio stvorio. Biblija naučava da je On, koji ljubi, stvorio ljudska bića"veoma dobro" (Postanak 1:31), ali to dobro se iskvarilo grijehom Adama i Eve. Nakon toga je čitava ljudska rasa pala kao žrtva grešne prirode. Dobra vijest je da u trenutku kada neko povjeruje u Krista, prima novu prirodu. Druga Korinćanima 5:17 nam kaže: "Ako je dakle tko u Kristu, to je on novo stvorenje, to je staro prošlo, gle, sve je novo postalo". Posvećenje je proces u kojem Bog razvija našu novu prirodu, omogućavajući nam da vremenom rastemo u svetosti. To je stalni proces sa mnogim pobjedama i porazima, kako se nova priroda bori sa "šatorom" (2. Korinćanima 5:4) u kojem stanuje – starim čovjekom, starom prirodom, tijelom. Naša nova priroda neće biti oslobođena da živi vječno u prisustvu Boga na čiju sliku smo stvoreni, dok ne budemo proslavljeni u nebu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je ljudska priroda? Šta Biblija kaže o ljudskoj prirodi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries