settings icon
share icon
Pitanje

Da li je ljudska duša smrtna ili besmrtna?

Odgovor


Bez sumnje je ljudska duša besmrtna. Ovo jasno vidimo u mnogim stihovima Pisma i u Starom i u Novom Zavjetu: Psalam 22:27; 23:6; 49:8-10; Propovjednik 12:7; Daniel 12:2-3; Matej 25:46; i 1. Korinćanima 15:12-19. Daniel 12:2 kaže: “Mnogi od onih koji spavaju u zemaljskom prahu, probudit će se: jedni na vječni život, drugi na vječnu sramotu i prijekor.” Slično tome, Isus sam je rekao da će grešnici “ući u vječnu muku, a pravednici u život vječni” (Matej 25:46). Pošto se koristi ista grčka riječ za “muku” i “život”, jasno je da i grešnici i pravednici imaju vječnu/besmrtnu dušu.

Nepogrešivo učenje Biblije je da će svi ljudi, bilo da su spašeni ili izgubljeni, postojati vječno, u nebu ili u paklu. Istinski život, ili duhovni život ne prestaje kad naša tijela umru. Naše duše žive vječno, bilo u Božijem pristustvu u nebu ako smo spašeni, ili u kazni pakla, ako smo odbili Božiji dar spasenja. Ustvari, biblijsko obećanje je ne samo da će naše duše živjeti vječno, nego da će i naša tijela uskrsnuti. Ova nada u uskrsnuće tijela je u samoj srži kršćanske vjere (1. Korinćanima 15:12-19).

I dok su sve duše besmrtne, važno je ne zaboraviti da mi nismo vječni na isti način na koji je to Bog. On je jedino istinsko vječno biće, u smislu da nema ni početak ni kraj. On je uvijek postojao i uvijek će nastaviti da postoji. Sva druga bića, bilo da su ljudi ili anđeli, su konačni i imaju početak. Iako naše duše žive vječno od trenutka kad su stvorene, Biblija ne podržava koncept da su one oduvijek postojale. Naše duše su besmrtne, jer ih je tako Bog stvorio, ali one imaju početak; postojalo je vrijeme kad nisu postojale. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je ljudska duša smrtna ili besmrtna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries