settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog ljubomoran Bog?

Odgovor


Važno je razumjeti kako se riječ “ljubomoran” koristi. U Izlasku 20:5, gdje objašnjava kakav je Bog, koristi se drugačije nego tamo gdje se objašnjava grijeh ljubomore (Galaćanima 5:20). Kad mi koristimo riječ “ljubomoran”, koristimo je u smislu zavisti prema nekome ko ima nešto što mi nemamo. Osoba može biti zavidna ili ljubomorna na drugu osobu zato što on ili ona ima dobar auto ili kuću (imovinu). Ili, neko može biti ljubomoran na drugu osobu zbog nekih vještina i sposobnosti koje ona posjeduje (kao npr. sposobnost za atletiku). Drugi primjer bi bio kad je neko ljubomoran zbog nečije ljepote.

U Izlasku 20:5, Bog nije ljubomoran ili zavidan zato što neko ima nešto što On želi ili mu je potrebno. Izlazak 20:4-5 kaže: “Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran…” Primijetimo da je Bog ljubomoran kad neko da nekome drugom ono što po pravu pripada Njemu.

U ovim stihovima, Bog govori o idolima i klanjanju i slavljenju tih idola, umjesto davanja slave koja mu pripada, samo Njemu. Bog je posesivan kad je u pitanju obožavanje i služenje koje pripada samo Njemu. Grijeh je (kao što to Bog navodi u ovoj zapovijedi) slaviti ili služiti bilo šta drugo osim Boga. Grijeh je kad mi žudimo za nečim što nam ne pripada, ili smo zavidni ili ljubomorni na nekoga zato što on ima nešto što mi nemamo. Drugačije se koristi riječ “ljubomoran” kada Bog kaže da je ljubomoran. Ono na šta je on ljubomoran pripada Njemu; slavljenje i hvala pripadaju samo Njemu i Njemu jedinom treba da se odaju.

Možda će nam praktičan primjer pomoći da razumijemo razliku. Ako muž vidi da drugi čovjek flertuje sa njegovom ženom, on ima pravo da bude ljubomoran, jer samo on ima pravo da flertuje sa svojom ženom. Ova vrsta ljubomore nije grijeh. Čak je i primjerena. Ako smo ljubomorni zbog nečega za šta je Bog rekao da pripada nama, to je dobro i prikladno. Ljubomora je grijeh kad se žudi za nečim što nam ne pripada. Slava, obožavanje, čast i uzvisivanje pripada samo Bogu, jer je On jedini zaista vrijedan toga. Stoga, Bog je s pravom ljubomoran kad su slavljenje, obožavanje, čast i uzvisivanje usmjereni ka idolima. Ovo je ona vrsta ljubomore koju apostol Pavle spominje u 2. Korinćanima 11:2: “Da, ljubomoran sam na vas božanskom ljubomorom…”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog ljubomoran Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries