settings icon
share icon
Pitanje

Šta je bio Levijatan?

Odgovor


Levijatan je neka vrsta velikog vodenog bića. Biblija govori o njemu kao o strašnoj zvjeri koja je imala čudovišnu žestinu i veliku silu. Hebrejska riječ za "Levijatan" ima svoje korijene u značenju riječi "umotan" i "upleten". Izaija 27:1 ukazuje na "Levijatana, hitru zmiju, i Levijatana, krivuljastu zmiju... zmaja u moru". Šta god da je ovo morsko čudovište (ili je bilo), njegova snaga i divlja priroda su bili dobro poznati.

Postoji mnoštvo citata o Levijatanu u Starom zavjetu. Većina odlomaka ga opisuje kao stvarno biće, poznato ljudima (koji su, naravno, držali distancu naspram njega) po glasu, ako ne po viđenju. U Psalmu 104:25–26 Bog se proslavlja kao onaj koji mu je stvorio stanište: "Tu je more, tako veliko, na obadvije strane tako daleko: u njemu vrvi bez broja, životinje sitne i velike. Tamo lađe plove, Levijatan, kojega si načinio, da se igra po njemu". Samo bi veliki Bog stvorio Levijatana i zatim mu načinio mjesto dovoljno veliko u kojem će se slobodno "igrati".

U Izaiji 27:1 se Levijatan koristi kao simbol za opake kraljeve zemlje koji se opiru Božijim ljudima. Velika sila kojom raspolažu zli narodi može biti zastrašujuća, ali Bog uvjerava svoju djecu da će zlo, bez obzira kako monstuozno bilo, biti poraženo: "U onaj će dan pohoditi Gospod mačem svojim ljutim i velikim i jakim Levijatana, hitru zmiju, i Levijatana, krivuljastu zmiju i ubit će zmaja u moru". Psalam 74:14 sadrži sličan citat o Božijoj pobjedi nad njim; u tom Psalmu se najvjerovatnije misli na egipatskog faraona.

Job 41 daje najviše detalja o Levijatanu kao stvarnom vodenom biću. U tom poglavlju ga Bog opisuje, naglašavajući veličinu te životinje, snagu i zlo. On ne može da bude svezan ni ukroćen (Job 41:1, 5); zastrašujuće je samo ga gledati (9. stih); najbolje je ostaviti ga na miru (8. i 10. stih). Levijatan ima graciozan oblik (3. stih) ali je nevjerovatno dobro zaštićen oklopom (6. i 14. stih). Njegove grudi su neprobojne, kao i njegova leđa (15. i 21. stih). On ima strašne zube (5. stih), a smrt čeka svakoga ko priđe njegovim ustima (16. stih). Čak su i silni ljudi prestravljeni od njega. Nijedan mač, koplje, strijela, kamen ili batina ga ne mogu poraziti (stihovi 18-20). On se ne može zatvoriti u kavez, jer slama gvožđe kao slamku (18. stih). Na zemlji, ostavlja brazdu kao trag; u vodi pravi duboku, uzburkanu stazu (stihovi 21-23). Božiji opis Levijatana zaključuje se izjavom da je on istinski kralj zvjeri: "Ništa mu na zemlji nije jednako: stvorenje bez straha!" (24. stih).

Dakle, kakvu životinju opisuje Job 41? Neki komentatori vjeruju da je Levijatan krokodil. Druvi misled a je kit ili zmija. Prema biblijskom opisu, izgleda vjerovatnije da je on veliki morski gmizavac, možda neka vrsta dinosaurusa kao što je plesiosaurus. Jobovo poznavanje dinosaurusa nije uopšte nevjerovatno, s obzirom na to da je radnja u knjizi o Jobu smještena u veoma rano vrijeme historije.

Poenta koju Bog daje u Jobu 41 je da je Levijatan pod suverenom Božijom kontrolom. Job je ispitivao Boga (Job 26—31), ali je On preokrenuo priču, koristeći Levijatanovu moć da naglasi Jobovu slabost i krhkost. Ako je Bog stvorio Levijatana (životinju pred kojom Job nije mogao ni da stoji), onda koliko je veliki Bog? Zašto Job uopšte i pokušava da se hvata u koštac sa Svemogućim?

Levijatan je bio opasno stvorenje koje je prouzrokovalo da se iskusni ratnici okrenu i pobjegnu. On nije mit, nego stvarno morsko biće, podložno jedino svom Stvoritelju. Kako Bog kaže u svom opisu Levijatana: "Nema slobodna koji bi ga probudio; a ko će stati preda me? Ko mi je prije dao što, da mu vratim? Što je god pod svijem nebom, moje je" (Job 41:1-2).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je bio Levijatan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries