settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje Kristove krvi?

Odgovor


Izraz “krv Kristova” se koristi nekoliko puta u Novom zavjetu i koristi se za Isusovu smrt koju je podnio kao žrtvu i Njegovo cjelovito iskupljujuće djelo za nas. Stihovi o Spasiteljevoj krvi uključuju činjenicu da je On bukvalno prolio svoju krv na križu, ali oni i ono što je značajnije, da je krvario i umro za grešnike. Kristova krv ima silu da iskupi neograničen broj grijeha, počinjenih od strane ograničenog broja ljudi kroz vijekove, a svi oni kojima vjera počiva na toj krvi će biti spašeni.

Realnost Kristove krvi, kao načina iskupljenja za grijeh, ima svoje porijeklo u Mojsijevom Zakonu. Jednom godišnje je sveštenik trebalo da prinese krv životinja na oltar hrama, za grijehe naroda. “I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez proljevanja krvi nema oproštenja.” (Hebreji 9:22). Ali ovo je bila žrtva koja je bila ograničena u svojoj djelotvornosti, radi čega je trebalo da se prinosi iznova i iznova. To je bio nagovještaj jedne “zauvijek prinešene” žrtve koju je Isus prinio na križu (Hebrejima 7:27). Jednom kada je ta žrtva prinešena, više ne postoji potreba za krvlju junaca i jaraca.

Kristova krv je osnova Novog Saveza. Noć prije nego što je otišao na križ, Isus je svojim učenicima ponudio čašu vina govoreći im: “Ova je čaša Novi Zavjet s mojom krvi, koja se prolijeva za vas” (Luka 22:20). Izlijevanje vina u čašu je simbolizovalo Kristovu krv koja će se proliti za sve koji će ikada vjerovati u Njega. Kada je prolio svoju krv na križu, Isus je završio sa starozavjetnim zahtjevom za životinjskim žrtvama koje su se morale prinositi iznova i iznova. Njihova krv nije bila dovoljna da pokrije grijehe naroda, osim privremeno, jer grijeh prema svetom i neograničenom Bogu zahtjeva svetu i beskrajnu žrtvu. “Nego se njima svake godine čini spomen na grijehe. Jer krv junaca i jaraca ne može oduzeti grijeh.” (Hebrejima 10:3, 4). Dok je krv junaca i jaraca bila “spomen” na grijeh, “skupocjena krv Krista, kao nedužna i neokaljana janjeta” (1. Petrova 1:19), je platila puni dug grijeha koji dugujemo Bogu, i više nam nije potrebna žrtva za isti. Isus je rekao “Svršeno je” kada je umirao, i mislio je upravo to – čitavo djelo otkupljenja je dovršeno zauvijek, čime je “stekao vječni otkup” za nas (Hebrejima 9:12).

Ne samo da je Kristova krv otkupila grešnike od grijeha i vječne kazne, nego će “očistiti savjest našu od mrtvih djela, da služimo Bogu živomu!” (Hebrejima 9:14). Ovo znači da ne samo da smo sada slobodni od prinošenja žrtava koje su “beskorisne” da zadobiju naše spasenje, nego smo slobodni i od oslanjanja na bezvrijedna i neproduktivna djela tijela, kako bismo ugodili Bogu. Pošto nas je Kristova krv otkupila, sada smo nova stvorenja u Njemu (2. Korinćanima 5:17) i Njegovom krvlju smo oslobođeni od grijeha kako bismo služili živog Boga, proslavljali ga i uživali u Njemu zauvijek.

Uskrsnuće – Izak (figurativno) a Isus zaista: “Vjerom prikaza krv Kristovaa, kad bi kušan. Jedinca je prikazao on koji je primio obećanja, i kojemu bi kazano: ‘Po Izaku će ti se nazvati potomstvo.’ Doista je mislio da Bog može i od mrtvih uskrisiti. Zato je ponovno zadobio svoga sina da on bude predslika.” (Hebreji 11:17-19); Isus, “i pokopan je, i uskrišen je trećeg dana po Pismima” (1. Korinćanima 15:4). EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je značenje Kristove krvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries