settings icon
share icon
Pitanje

Da li je obavezno da se osoba krsti prije nego što primi Večeru Gospodnju?

Odgovor


U Pismu nije navedeno da neko mora da se krsti kako bi mogla da primi Večeru Gospodnju. Međutim, i za jedno i za drugo je neophodno spasenje vjerom u smrt, pokop i uskrsnuće Isusa Krista.

Večeru Gospodnju je ustanovio Isus, kada je jeo Pashalnu večeru sa svojim učenicima, veče prije Njegovog raspeća (Matej 26:20-28). U Mateju 28:19, nakon smrti i uskrsnuća našeg Gospoda, ostavio je veliko poslanje svojim učenicima, da idu u sav svijet i naučavaju Njegovo Evanđelje. Isus im je uz to dao zapovijed da krste nove vjernike. Krštenje vodom u ime Trojstva je crkva praktikovala od svojih početaka. Jedini zahtijev, kako je gore navedeno, je da je neko povjerovao u Gospoda Isusa kao Spasitelja. Krštenje je slika iskustva spasenja i čin poslušnosti našem Gospodu. Prema mnogim biblijskim učenjacima, to je prvi korak kršćanskog učeništva.

Gospodnja Večera je način za Kristove vjernike da imaju duhovnu prisnost sa svojim Gospodom i prisjete se Njegove smrti. Krštenje je važan znak raspoznavanja Kristovih vjernika. Neko ko nikad nije bio kršten može biti vjernik, ali još nije javno sebe označio kao jedan, ili preuzeo prvi korak poslušnosti Kristu. Vjerovatno je to razlog iz kojeg neke crkve zahtijevaju krštenje prije nego što neko uzme Večeru Gospodnju. Međutim, ponovo, Pismo nigdje ne daje takva uputstva.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je obavezno da se osoba krsti prije nego što primi Večeru Gospodnju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries