settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to krštenje Svetim Duhom?

Odgovor


Krštenje Svetim Duhom se može definisati kao čin kojim Sveti Duh stavlja vjernike u zajednicu sa Kristom i u zajednicu sa ostalim vjernicima u tijelu Kristovom u trenutku spasenja. Prva Korinćanima 2:12-13 i Rimljanima 6:1-4 su centralni odjeljci u Bibliji gdje možemo naći ovu doktrinu. Prva Korinćanima 12:13 kaže: "Uistinu, mi smo svi – bilo Židovi bilo Grci, bilo robovi bilo slobodnjaci – kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom." Rimljanima 6:1-4 kaže: "Što ćemo dakle reći? Da dalje ostanemo u grijehu da se poveća milost? Daleko do toga! Mi koji umrijesmo grijehu, kako da još živimo u njemu? Ili zar ne znate da smo svi koji smo u kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni? Dakle, s njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom." Iako Rimljanima 6 specifično ne spominje Duha Božijega, ipak opisuje vjernike i njihovo mjesto pred Bogom, a Prva Korinćanima nam kaže kako se to dešava.

Potrebno je pogledati tri činjenice koje će nam pomoći da usaglasimo naše razumijevanje o krštenju Duhom. Prvo, Prva Korinćanima 12:13 jasno kaže da su svi bili kršteni, baš kao što su svi bili napojeni (prebivanje Duha). Drugo, nigdje se u Pismu vjernici ne upućuju da se krste Svetim Duhom. Ovo ukazuje na to da su svi vjernici već iskusili ovu službu. I posljednje, Efežanima 4:5 izgleda da se odnosi na krštenje Duhom. Ako je ovo slučaj, krštenje Duhom je realnost svakog vjernika, baš kao što su “jedna vjera” i “jedan Otac”.

Da zaključimo, kod krštenja Svetim Duhom se dešavaju dvije stvari, (1) ujedinjuje nas sa tijelom Kristovim i (2) čini pravosnažnim naše raspeće s Kristom. Biti u Nejgovom tijelu znači da smo uskrsnuti sa njim u novi život (Rimljanima 6:4). U tom slučaju treba da se staramo i održavamo to tijelo u funkciji, kao što se navodi u kontekstu Prve Korinćanima 12:13. Prolaženje kroz krštenje jednim Svetim Duhom služi kao osnova za održavanje jedinstva crkve, što je kontekst Efežana 4:5. Biti ujedinjen sa Kristom u Njegovoj smrti, sahrani i uskrsnuću kroz krštenje Duhom polaže osnovu za razumijevanje naše odvojensti od sile prebivajućeg grijeha u odnosu na naš hod u novom životu (Rimljanima 6:1-10, Kološanima 2:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je to krštenje Svetim Duhom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries