settings icon
share icon
Pitanje

Po čemu bi kršćansko vjenčanje trebalo da se razlikuje od nekršćanskog?

Odgovor


Osnovna razlika između kršćanskog i nekršćanskog vjenčanja je Krist. Kršćani koji stupaju u brak se obavezuju Kristu, kao i jedan drugom, i to bi trebalo da bude očigledno svima koji prisustvuju tom vjenčanju. Na nekršćanskom vjenčanju, par – naročito mlada – su obično fokusna tačka. Na kršćanskom je to Krist.

Kršćanski par koji zaista želi da proslavi Krista svojim vjenčanjem može da počne ranim pripremama, krećući od biblijskog predbračnog savjetovanja sa svojim pastorom. To savjetovanje, zasnovano na ispravnim biblijskim principima, daje u glavim crtama uloge muža i žene, kako bi trebalo da se odnose jedan prema drugom, kao i prema svojoj budućoj djeci (Efežanima 5:22–6:4; Kološanima 3:18-21). To vjenčanje potvrđuje pred Bogom, prijateljima i porodicom da je želja tog para da živi prema Božijem planu za njihov dom.

Ceremonija vjenčanja bi također trebalo da bude odraz predanja tog para slavi Isusa Krista. Svaki dio službe, od muzike, preko zavjeta, do poruke koju iznosi oficijelna osoba, bi trebalo da odražava to predanje. Pjesme bi trebalo da budu pobožne i Kristu u čast, ne svjetovne ili neumjesne. Zavjeti bi trebalo da se daju sa punim razumijevanjem para da riječi koje izgovaraju jedno drugom izražavaju doživotnu predanost, kao i sa znanjem da ono što obećavaju jedan drugom obećavaju Bogu. Poruka koju pastor iznosi bi trebalo da odražava ove istine i predanje.

Kršćanski par bi trebalo pažljivo da izabere one koji učestvuju u ceremoniji, imajući na umu njihovu predanost Kristu. Djeveruše i kumovi nisu tu samo da uljepšaju događaj. Njihovo prisustvo svjedoči da se oni slažu sa predanjem para da daje čast Kristu u svom braku, i da obećavaju da će ih podržati u tome. Shodno tome, vjenčanica i haljine djeveruša treba da budu skromne i prikladne za stajanje pred Bogom. Nema mjesta kratkoj i razotkrivajućoj odjeći u cermoniji koja daje čast Kristu.

Ako postoji prijem, trebalo bi također da bude u čast Kristu. Iako su na kršćanskim vjenčanjima i prijemima često prisutni i nekršćanski članovi porodice, služenje alkohola šalje pogrešnu poruku nevjernima, koja kaže da postoji neznatna razlika između onih koji ispovijedaju Krista kao Gospoda i onih koji to ne čine. Čak i ako kršćani koji planiraju vjenčanje, uz čistu savjest ne vide ništa pogrešno u služenju alkohola, drugi kršćani mogu da se sablazne radi njegovog prisustva, a mi ne bi trebalo da koristimo svoju slobodu da prouzrokujemo da se bilo ko spotakne.

Par čije vječnanje daje čast Kristu će do kraja života pamtiti ljepotu i ozbiljnost događaja i vidjeće ga kao predivan način da započnu svoj život zajedno.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Po čemu bi kršćansko vjenčanje trebalo da se razlikuje od nekršćanskog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries