settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćansko izmirenje? Zašto je potrebno da se izmirimo sa Bogom?

Odgovor


Zamisli dva prijatelja koji su se posvađali ili su u nekoj razmirici. Dobar odnos koji su jednom imali se zategao do tačke pucanja. Prestali su da pričaju jedan sa drugim; komunikacija postane previše mučna. Prijatelji postepeno postanu stranci jedan drugom. Takvo otuđivanje može da se promijeni samo izmirenjem. Izmiriti se znači obnoviti prijateljstvo ili sklad. Kad stari prijatelji pređu preko svojih različitosti i obnove svoje prijateljstvo, dođe do izmirenja. 2. Korinćanima 5:18-19 izjavljuje: “A ovo sve dolazi od Boga koji nas je po Kristu pomirio sa sobom i povjerio nam službu pomirenja, kao što je sigurno da Bog bijaše onaj koji je u Kristu pomirio svijet sa sobom, koji nije uračunao ljudima njihovih prekršaja i koji je stavio u nas riječ pomirenja.”

Biblija kaže da nas je Krist izmirio sa Bogom (Rimljanima 5:10; 2. Korinćanima 5:18; Kološanima 1:20-21). Činjenica da nam je bilo potrebno izmirenje pokazuje da je naš odnos sa Bogom bio prekinut. Pošto je On svet, krivica je bila na nama. Naš grijeh nas je otuđio od Njega. Rimljanima 5:10 kaže da smo bili neprijatelji Božiji: “Jer ako smo izmireni s Bogom smrću njegova Sina dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se sigurnije, već izmireni, spasiti njegovim životom.”

Kad je Krist umro na križu, zadovoljio je Božiji sud i učinio mogućim da se Božiji neprijatelji, mi, pomire s Njim. Naše “izmirenje” sa Bogom, stoga, uključuje djelo Njegove milosti i oproštenje grijeha. Rezultat Isusove žrtve je da se naš odnos promijenio od neprijateljstva u prijateljstvo. “Više vas ne nazivam slugama… Nazvao sam vas prijateljima” (Ivan 15:15). Kršćansko izmirenje je slavna istina! Bili smo Božiji neprijatelji, ali sada smo mu prijatelji. Bili smo u stanju osude radi svojih grijeha, ali sada nam je oprošteno. Bili smo u ratu sa Bogom, ali sada imamo mir koji nadilazi svaki razum (Filipljani 4:7).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćansko izmirenje? Zašto je potrebno da se izmirimo sa Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries