settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o legalizmu?

Odgovor


Riječ “legalizam” se ne pojavljuje u Bibliji. To je izraz koji koriste Kršćani kako bi opisali doktrinalnu poziciju koja naglašava sistem pravila i odredbi kako bi se zadobilo spasenje i duhovno raslo. Legalisti vjeruju u striktno bukvalno pridržavanje pravila i odredaba i zahtijevaju ih. Doktrinalno, to je pozicija suštinski suprotna milosti. Oni koji se drže legalizma često propuste da vide pravu svrhu zakona, posebno Starozavjetnog Mojsijevog zakona, datog da nam bude “učitelj” ili “nadzornik” koji treba da nas dovede Kristu (Galaćnima 3:24).

Čak i istiniti vjernici mogu biti legalistični. Ali nam je poručeno da budemo milostivi jedni prema drugima: “Slaboga u vjeri primajte lijepo, ali ne osuđujte mišljenja” (Rimljanima 14:1). Nažalost, postoje oni koji se tako čvrsto drže sporednih doktrina, da će izbaciti druge iz svog zajedništva, ne dozvoljavajući čak ni iznošenje nekog drugog mišljenja. To je također legalizam. Mnogi legalistički vjernici danas čine grešku zahtijevajući slijepo pridržavanje njihovih biblijskih tumačenja i čak njihove tradicije. Na primjer, postoje oni koji osjećaju da biti duhovan znači izbjegavati duhan, alkoholna pića, ples, filmove, itd. Istina je da izbjegavanje ovih stvari ne garantuje duhovnost.

Apostol Pavle nas upozorava na legalizam u Kološanima 2:20-23: “Ako ste dakle umrli s Kristom počelima ovoga svijeta, zašto vas vežu propisima, kao da još živite u svijetu: ‘Ne uzimaj! Ne okusi! Ne dotiči!’? Sve to propada samom upotrebom. To su ljudske zapovijedi i nauci. Imaju doduše izgled mudrosti po umišljenoj pobožnosti, postu i trapljenju tijela, ali u njima nema ništa časno, nego služe zadovoljavanju puti.” Legalisti mogu da izgledaju pravedno i duhovno, ali legalizam u svojoj srži ne ispunjava Božiju svrhu jer je on spoljašnje ponašanje a ne unutrašnja promjena.

Kako bismo izbjegli zamku legalizma, možemo početi sa time da se čvrsto držimo riječi apostola Ivana: “Po Mojsiju bio je dan Zakon, po Isusu Kristu dođe milost i istina” (Ivan 1:17) i ne zaboravimo da budemo milostivi, posebno prema braći i sestrama u Kristu. “Tko si ti da sudiš tuđemu sluzi? On svojemu gospodaru stoji ili pada; a stajat će jer ga Gospodin može podignuti.” (Rimljanima 14:4). “A ti, zašto osuđuješ svojega brata? Ili zašto prezireš svojega brata? Jer svi ćemo stajati pred Božjim sudom.” (Rimljanima 14:10)

Ovdje je neophodna riječ upozorenja. Iako treba da budemo milostivi jedni prema drugima i tolerantni naspram neslaganja o spornim pitanjima, ne možemo prihvatiti herezu. Potaknuti smo da se borimo za vjeru koja je jednom zasvagda povjerena svetima (Juda 3). Ako ne zaboravimo ove smjernice i primijenimo ih u ljubavi i milosti, bićemo spašeni i od legalizma i od hereze. “Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.” (1. Ivanova 4:1)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o legalizmu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries