settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćanski gnosticizam?

Odgovor


Kršćanski gnosticizam zapravo i ne postoji, jer su pravo kršćanstvo i gnosticizam dva sistema vjere koji se međusobno isključuju. Principi gnosticizma se suprotstavljaju svemu što kršćanstvo predstavlja. Premda se gnosticizam u nekim svojim oblicima može predstavljati kao kršćanstvo, to je ipak vjerovanje koje se ni po čemu ne može nazvati kršćanskim.

Gnosticizam je vjerovatno najopasnija hereza koja je prijetila ranoj crkvi u prva tri vijeka. Budući da je pod jakim uticajem filozofa kao što je Platon, zasniva se na dvije lažne premise. Prva je dualizam duha i materije. Gnostici tvrde da je materija po prirodi zla, a duh dobar. Ishod ovakve pretpostavke je vjerovanje da sve što se uradi u tijelu, pa bio to i najteži grijeh, nema nikakvog značaja zato što se stvaran život odvija jedino u sferi duha.

Drugo, gnostici tvrde da posjeduju uzvišeno znanje, “višu istinu” koja je dostupna samo nekolicini. Gnosticizam dolazi od grčke riječi gnosis, što znači “znati”. Gnostici kažu da posjeduju više znanje koje nije biblijsko, već stečeno na mističnom, višem nivou postojanja. Oni sebe vide kao privilegovanu klasu koja je iznad svih ostalih, zato što je njihovo poznavanje Boga dublje i više.

Da bi se pobila ideja da između kršćanstva i gnosticizma postoji bilo kakva podudarnost, treba samo uporediti njihove osnovne doktrine o vjeri. Po pitanju spasenja, gnosticizam uči da se ono postiže sticanjem božanskog saznanja koje oslobađa od mračnih zabluda. Iako tvrde da slijede Isusa Krista i njegovo učenje, gnostici mu proturječe na svakom koraku. Isus nije ništa govorio o spasenju koje dolazi od saznanja, već od vjere da je on Spasitelj od grijeha. “Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio.”(Efežanima 2:8-9) Dakle, spasenje koje Krist nudi je besplatno i dostupno svima (Ivan 3:16), a ne samo odabranoj šačici ljudi koji su došli do posebnog otkrivenja.

Kršćanstvo naučava da postoji samo jedan izvor istine, a to je Biblija, nepogrešiva riječ živog Boga, koja jedina postavlja pravila vjere i njenog praktikovanja (Ivan 17:17; 2. Timoteju 3:15-17; Hebrejima 4:12). Ona je pisano Božije otkrivenje čovječanstvu koje nikad ne može biti nadomješteno ljudskim mislima, idejama, pisanjima i vizijama. S druge strane, gnostici u svojoj nauci koriste rane heretičke spise koji su poznati kao gnostička evanđelja – zbirka falsifikata, predstavljena kao izgubljene biblijske knjige. Na svu sreću, rani crkveni oci su gotovo jednoglasno prepoznali gnostičke spise kao prevaru i falsifikat koji su puni lažnih doktrina o Kristu, spasenju, Bogu i ostalim temeljnim kršćanskim istinama. Između gnostičkih evanđelja i Biblije ima nebrojeno mnogo suprotnosti. Čak i kad citiraju Bibliju, takozvani gnostički krišćani prepravljaju stihove ili neke njihove dijelove, kako bi ih uskladili sa svojom filozofijom. Ali mi znamo da je tako nešto strogo zabranjeno u Bibliji (Ponovljeni zakon 4:2; 12:32; Izreke 30:6; Otkrivenje 22:18-19).

Ličnost Isusa Krista je još jedno područje gdje se očituju drastične razlike između kršćanstva i gnosticizma. Gnostici vjeruju da Isusovo tijelo nije bilo stvarno već samo privid fizičkog, kao i da se njegov duh spustio na njega prilikom krštenja, a napustio ga prije raspeća. Ovakvo vjerovanje poništava ne samo Isusovu istinsku čovječnost, već i čin izmirenja s Bogom. Isus nije bio samo Bog, već i čovjek u tijelu, koji je postradao i umro na križu kao žrtva za naše grijehe (Hebrejima 2:14-17). Bibliljsko viđenje Isusa potvrđuje njegovu potpunu čovječiju i božansku prirodu.

Gnosticizam se zasniva na mističkom, intuitivnom, subjektivnom, unutrašnjem emocionalnom pristupu istini i to nije ništa novo. Njegovi korijeni u malo drugačijoj formi dosežu do samog Edenskog vrta, kada je sotona doveo u pitanje Boga i njegovu zapovijed i tako uvjerio Adama i Evu da je ona laž. On isti metod koristi i dan danas, dok “kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti” (1. Petrova 5:8). Sotona još uvijek dovodi u pitanje Boga i Bibliju i hvata u svoju mrežu one koji su ili naivni i ne poznaju dovoljno Sveto pismo, ili traže posebno otkrivenje koje će ih učiniti naročitim, jedinstvenim i superiornim u odnosu na druge. Mi treba da slijedimo apostola Pavla, koji je rekao: "A sve kušajte i što je dobro zadržite!” (1. Solunjanima 5:21) Dakle, na nama je da sve upoređujemo sa Riječju Božijom, koja je jedina istina.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćanski gnosticizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries