settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kršćanskom desetku?

Odgovor


Davanje desetka je nešto sa čim se mnogi Kršćani bore. U mnogim crkvama, davanje desetka je previše isticano. U isto vrijeme, mnogi Kršćani odbijaju da se podlože biblijskom podsticanju u vezi prinosa Gospodu. Desetak / davanje treba da bude radost, blagoslov. Nažalost, to je rijetko slučaj u crkvi danas.

Desetak je Starozavjetni koncept. Bio je zahtijev zakona po kojem su svi Izraelci morali da daju 10% od svega što su zaradili i uzgojili Šatoru od sastanka / Hramu (Levitski zakonik 27:30; Brojevi 18:26; Ponovljeni zakon 14:24; 2.Ljetopisa 31:5). Neki razumiju Starozavjetni desetak kao metod oporezivanja, kako bi se pobrinuli za potrebe sveštenika i Levita žrtvenog sistema. Novi Zavjet nigdje ne zapovijeda, ili čak preporučuje da se Kršćani podlože legalističkom sistemu davanja desetka. Pavao tvrdi da vjernici treba da odvoje dio svojih prihoda kako bi podržali crkvu (1.Korinćanima 16:1-2).

Novi zavjet nigdje ne određuje koliki procenat bi trebalo odvojiti, nego samo kaže da svako odvoji “ono što mogne uštedjeti” (1.Korinćanima 16:2). Kršćanska crkva uglavnom uzima iznos od 10% po Starozavjetnom desetku i primjenjuje ga kao “zahtijevani minimum” davanja za Kršćane. Kako god, Kršćani ne bi trebalo da se osjećaju obavezni da uvijek daju desetak. Oni bi trebalo da daju koliko mogu, “ono što mognu uštedjeti”. Ponekad to znači davati više nego desetak, nekad to može da znači manje od njega. Sve zavisi od mogućnosti Kršćanina i potreba crkve. Svaki Kršćanin bi trebalo da se usrdno moli i traži Božiju mudrost vezano za to da li da učestvuje u davanju desetka i/ili kolliko treba da daje (Jakov 1:5). “Neka svatko dadne kako je srcem odlučio, a ne sa žalošću i na silu, jer ‘Bog ljubi vesela darivaoca’” (2.Korinćanima 9:7).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o kršćanskom desetku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries