settings icon
share icon
Pitanje

Po čemu bi trebalo da se razlikuje kršćanski brak?

Odgovor


Osnovna razlika između kršćanskog i nekršćanskog braka je ta da je u prvom Krist njegov centar. Kada su dvoje ljudi ujedinjeni u Njemu, cilj im je da rastu u kristolikosti kroz život tog braka. Nekršćani mogu da imaju mnoge ciljeve u braku, ali kristolikost nije jedan od njih. To ne znači da svi kršćani, kada se vjenčaju, odmah počnu da rade na ovom cilju. Mnogi mladi kršćani čak ni ne shvataju da je ovo zapravo cilj, ali prisustvo Duha Svetog u svakom od njih dvoje radi na njihovom sazrijevanju, tako da im on postaje sve jasniji. Kada oba partnera učine za svoj cilj postati više nalik Kristu, jak, živopisan kršćanski brak počinje da poprima oblik.

Kršćanski brak počinje razumijevanjem da Biblija daje jasan opis uloga muža i žene – koji se uglavnom nalazi u 5. poglavlju Efežana – i predanje njihovom ispunjenju. Muž treba da preuzme na sebe vođstvo u kući (Efežanima 5:23-26). Ono ne bi trebalo da bude diktatorsko, snishodljivo ili pokroviteljsko prema ženi, nego u skladu sa primjerom kojim Krist vodi crkvu. On je (svoj narod) voli saosjećajno, milostivo, opraštajući, sa poštovanjem i nesebično. Na isti ovaj način muževi treba da vole svoje žene.

Žena treba da se pokorava svom mužu "kao Gospodu" (Efežanima 5:22), ne zato što mu je ona podložna, nego jer oboje treba da se "pokoravaju jedan drugome u strahu Kristovu" (Efežanima 5:21) i jer treba da postoji struktura autoriteta unutar doma, sa Kristom kao glavom (Efežanima 5:23-24). Poštovanje je ključni element želje da se pokorimo; žene moraju da poštuju svoje muževe a muževi moraju da vole svoje žene (Efežanima 5:33). Obostrana ljubav, poštovanje i pokoravanje su temelj kršćanskog braka. Izgrađivani na ova tri principa, i muževi i žene će rasti u kristolikosti, zajedno, ne odvojeno, kako svaki od njih sazrijeva u pobožnosti.

Drugi ključni komponent u kršćanskom braku je nesebičnost, kao što je opisano u Filipljanima 2:3-4. Da bi takav brak bio jak, ključan je princip poniznosti koji je ocrtan u ovim stihovima. I muž i žena moraju da uzimaju u obzir potrebe svog partnera prije svojih, što zahtijeva nesebičnost koja je moguća samo silom Duha Svetoga koji boravi u njima. Poniznost i nesebičnost ne dolaze prirodno paloj ljudskoj prirodi. To su osobine koje samo Božiji Duh može da proizvede, njeguje i usavrši u nama. Zato su jaki kršćanski brakovi okarakterisani duhovnim disciplinama – proučavanjem Biblije, memorisanjem stihova, molitvom i razmišljanjem o Božijim stvarima. Kada oba partnera praktikuju ove discipline, svaki od njih je osnažen i sazrijeva, što prirodno jača brak i čini ga zrelijim.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Po čemu bi trebalo da se razlikuje kršćanski brak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries