settings icon
share icon
Pitanje

Da li je uredu imati tetovaže ako su one kršćanskog motiva?

Odgovor


Da biste imali neku pozadinu ove teme, molimo vas da pročitate naš članak pod nazivom: "Šta Biblija kaže o tetoviranju i body piercingu?" Iznad njegove osnovne teme, tu je pitanje kršćanske tetovaže. Da li isti princip važi za one koje imaju kršćanski motiv, kao što su križ, kršćanski slogan ili čak biblijski stih? Neki kršćani nalaze da im tetovaže daju veći kredibilitet i stoga više mogućnosti za evangeliziranje, među nekim ljudima. Šta je, onda, sa kršćanskim tetovažama?

Očito je tetovaža križa "bolja" nego od tetovaže plamteće lobanje, gole žene ili demona. Ona koja kaže "Isus spašava" ustvari može i da pomogne započinjanju razgovora sa ljudima koji nikad ne bi prišli propovjedniku koji nosi klasično odijelo. Neko ukazuje na Otkrivenje 19:16 kao na primjer toga da je moguće da je Isus imao tetovažu na svom bedru: "Kralj nad kraljevima i Gospodar nad gospodarima". Pitanje ovdje nije "Da li je grijeh tetovirati se?" Pitanje je više: "Da li je tetoviranje dobro i neophodno?" Prva Korinćanima 10:23 izjavljuje: "Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro". Kršćanske tetovaže su možda "dozvoljene", ali da li su na korist i izgradnju?

U 1. Korinćanima 9:22-23, Pavle tvrdi: "Svima sam bio sve, da svakako nekoje spasim. A sve činim zbog evanđelja". Postati sve da bi se neko spasio je vjerovatno jedini mogući dobar razlog da se kršćanin tetovira. Ako tetoviranje iskreno otvara vrata za evangelizaciju koja bi inače bila zatvorena, kršćanske tetovaže bi se vjerovatno "kvalifikovale" u Pavlovu "biti svima sve" kvalifikaciju. U isto vrijeme, ruku na srce, teško je predvidjeti scenario u kojem bi tetovaža omogućila veću mogućnost za evangelizaciju. Ako nas neko neće poslušati jer nemamo tetovažu, teško da će nas ta ista osoba iskreno saslušati ako je imamo.

Sa ovim što je rečeno, zaključak zasnovan na Bibliji bi izgleda bio da je kršćanski tattoo dozvoljen, ali je veliko pitanje da li se može smatrati korisnim ili konstruktivnim. Kršćanin koji razmišlja o tome da se tetovira bi trebalo da se moli za mudrost (Jakov 1:5) i da traži od Gospoda da mu da čiste motive i razlučivanje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je uredu imati tetovaže ako su one kršćanskog motiva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries