settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćanska nauka?

Odgovor


Kršćansku nauku je osnovala Mary Baker Eddy (1821-1910) koja je uvela nove ideje o duhovnosti i zdravlju. Inspirisana sopstvenim iskustvom iscjeljenja 1866. godine, Mary je provela godine u proučavanju Biblije, molitvi i istraživanju raznih metoda istog. Krajnji rezultat je bio sistem iscjeljenja koji je nazvala “kršćanska nauka”, 1879. godine. Njena knjiga „Nauka i zdravlje sa biblijskim ključem“ je utrla novi put spoznavanju veze između uma, tijela i duha. Ona se nije tu zaustavila, nego je osnovala koledž, crkvu, izdavačko preduzeće i ugledne novine „The christian science monitor“. Zbog svoje sličnosti sa ostalim grupama, mnogi vjeruju da je kršćanska nauka kult, a ne kršćanska denominacija.

Kršćanska nauka uči da je Bog – Otac i Majka svega što postoji – potpuno dobar i potpuno duh, kao i da cijelo njegovo stvorenje, uključujući i pravu prirodu svake osobe, ima božansko obličje koje je bez mane. I pošto je Božija tvorevina dobra, zlo poput bolesti, smrti i grijeha ne može biti dio fundamentalne stvarnosti. Tačnije, ta zla su rezultat života odvojenog od Boga. Glavni put za približavanje njemu i iscjeljenje od bolesti je molitva. To shvatanje se razlikuje od Biblijskog učenja koje kaže da je svaki čovjek rođen sa naslijeđenim Adamovim grijehom koji ga razdvaja od Boga. Bez Božije milosti koja nas spašava posredstvom Kristove smrti na križu, nikad ne bismo bili izliječeni od najgore od svih bolesti – grijeha.

Umjesto da uči da Isus Krist isjceljuje od duhovne bolesti (vidi Izaija 53:5), kršćanska nauka uzima njegovu službu kao svoju paradigmu za isjceljenje, vjerujući da ona pokazuje samu srž istog u odnosu na spasenje. Sljedbenici kršćanske nauke se mole kako bi bolje pojmili Božiju stvarnost i njegovu ljubav, i iskusili i pomogli drugima da iskuse harmonizirajuće, iscjeljujuće efekte svog spoznanja.

Za većinu sljedbenika ove nauke, duhovno izlječenje je prvi izbor, zbog čega se okreću sili molitve, umjesto medicinskom liječenju. Vlasti se ponekad protive takvom vjerovanju, naročito u slučajevima kada se medicinsko liječenje uskraćuje djeci. Pa ipak, ne postoji crkveno pravilo koje određuje svojim članovima kako će se liječiti.

U kršćanskoj nauci nema sveštenih lica. Ulogu pastora i propovjednika su preuzeli Biblija i knjiga “Nauka i zdravlje”. Biblijske lekcije se proučavaju svakog dana, a nedjeljom ih pred svima čitaju izabrani članovi svake lokalne zajednice. Crkve imaju i nedjeljne sastanke sa svjedočanstvima, na kojima članovi zajednice dijele svoja iskustva iscjeljenja i oporavka.

Od svih postojećih “kršćanskih” kultova, kršćanska nauka nosi najneprikladnije ime. Ona niti je kršćanska, niti je zasnovana na nauci. Ona poriče sve temeljne istine koje jedan sistem vjerovanja čine kršćanskim. Također se suprotstavlja nauci zato što insistira na mističnoj duhovnosti new agea, kao putu ka fizičkom i duhovnom iscjeljenju. Zato treba da bude prepoznata i odbačena kao nekršćanski kult.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćanska nauka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries