settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćanska demonologija?

Odgovor


Demonologija je proučavanje o demonima. Kršćanska demonologija je proučavanje onoga što Biblija naučava o njima. Usko povezana sa anđeologijom, kršćanska demonologija nas uči o demonima, šta su oni i kako nas napadaju. Sotona i njegovi demoni su pali anđeli, stvarna bića koja vode rat protiv Boga, svetih anđela i čovječanstva. Kršćanska demonologija nam pomaže da budemo svjesni Sotone, njehovih podanika i njihovih zlih planova. Ovdje su neke od važnih stvari iz kršćanske demonologije:

Šta Biblija kaže o demonima? Ona ukazuje na to da su oni pali anđeli – oni koji su se zajedno sa Sotonom pobunili protiv Boga. Sotona i njegovi demoni sada žele da obmanu i unište sve one koji ga slijede i slave.

Kako, zašto i kada je Sotona pao sa neba? To se desilo radi njegovog grijeha ponosa, što je vodilo do njegove pobune protiv Boga. Pravo vrijeme tog pada nije zapisano u Pismu. Možda se to desilo van nama poznatog vremena, što je prije stvaranja vremena i prostora.

Zašto je Bog dozvolio da neki anđeli zgriješe? Oni koji su pali i postali demoni su imali slobodnu volju da odaberu to što su izabrali – Bog nije prisilio ili ohrabrio ijednog od njih da zgriješi. Oni su zgriješili svojom voljom i stoga su vrijedni Božijeg vječnog gnjeva.

Da li kršćani mogu da budu opsjednuti demonom? Mi se čvrsto držimo uvjerenja da kršćanin ne može biti opsjednut njima. Vjerujemo da postoji razlika između toga da je neko opsjednut demonima i toga da je pod njihovim pritiskom ili uticajem.

Postoji li danas djelovanje demonskih duhova na svijetu? Ako uzmemo u obzir da Sotona "kao lav ričući obilazi i traži koga da proždere" (1. Petrova 5:8) i znajući da on nije sveprisutan, logično je da pretpostavimo da on šalje svoje demone da obave njegov posao na ovom svijetu.

Ko ili šta su bili Nefili? Nefili ("pali, divovi") su bili potomci proizašli iz seksualnog odnosa između sinova Božijih i kćeri ljudskih, iz Postanka 6:1-4. Postoje mnoge rasprave oko identiteta "sinova Božijih".

Mnogi ljudi vjeruju da su Sotona i njegovi demoni samo personifikacija zla. Kršćanska demonologija nam pomaže da shvatimo prirodu našeg duhovnog neprijatelja. Ona nas poučava kako da se odupremo i pobijedimo đavola i njegova iskušenja. Slava Bogu za pobjedu nad tamom kroz našeg Gospoda Isusa Krista! Iako kršćani ne bi trebalo da budu opsjednuti demonologijom, jasno razumijevanje tog područja će nam pomoći da smirimo svoje strahove, držaće nas budnima i podsjetiti da ostanemo blizu svog Gospoda Isusa Krista. Mi imamo Duha Svetog koji živi u našim srcima, i "veći je onaj koji je u nama, nego onaj koji je u svijetu" (1. Ivanova 4:4).

Ključni stih u vezi sa kršćanskom demonologijom je 2. Korinćanima 11:14-15: "I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svjetla. Nije dakle ništa osobito, ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovim".

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćanska demonologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries