settings icon
share icon
Pitanje

Koliko strašno kršćanin može da zgriješi?

Odgovor


Kršćani nastavljaju da griješe nakon što su spašeni – mi nismo u potpunosti slobodni od grijeha, dok ne umremo ili dok se Isus ne vrati. Međutim, postati kršćanin znači imati promijenjen život (2. Korinćanima 5:17). Neko ko povjeruje će ići od tjelesnih djela (Galaćanima 5:19-21) do ispoljavanja plodova Duha (Galaćanima 5:22-23), kako Duh Sveti koji boravi u njemu preuzima sve više kontrole nad njegovim životom.Ova promjena se ne događa u trenutku, ali se dešava, tokom vremena. Ako neko ne pokazuje promijenjen život, onda vjerovatno nije istinski vjernik. Kršćani mogu da počine ozbiljan grijeh. Historija je puna onih (ili onih koji su tvrdili da su kršćani) koji su napravili teška nedjela. Isus je umro i za ove grijehe. To je još veći razlog da se ne učine!

U 1. Korinćanima 6:9-11 apostol Pavle opisuje razne oblike grešnog života od kojeg je vjernik spašen. 11. stih kaže: "I takvi ste bili neki; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega". Obratimo pažnu na riječ "bili". Vjernici su činili stvari nabrojane u stihovima 9-10, ali su sada promijenjeni. Da li može osoba koja je preljubnik, pijanica, ili homoseksualac, zlostavljač djece, itd. biti spašen? Da. Da li je osoba koja živi život u stalnom grijehu vjernik? Ne. Kada postanemo kršćani, naš život će se promijeniti. Svako ko živi grešan način života a tvrdi da je kršćanin ili laže, ili obmanjuje samog sebe, ili je zaista vjernik, ali onaj koji će iskusiti Božiji sud i disciplinu (Hebrejima 12:5-11).

Razlika između nevjernika koji griješi i vjernika koji griješi je to što jedan voli svoj grijeh a drugi ga prezire. Vjernik koji posrće u svom hodu sa Gospodom žali radi grijeha, priznaje ga, želi da ga nikad više ne počini i traži odgovarajuću Božiju silu i milost da ga izbjegne. On ne kalkuliše koliko može da zgriješi, a da se i dalje smatra kršćaninom. Umjesto toga, on razmišlja o tome kako može ubuduće da izbjegne čak i pojavu grijeha.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koliko strašno kršćanin može da zgriješi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries